DELA

Nobelpriset i litteratur i dag

I dag klockan 14.00 tillkännages Nobelpriset i litteratur.
Poeten Adonis vinner Nobelpriset i litteratur, enligt spelbolaget Ladbrokes.
För nionde året i rad förutspår Ladbrokes om vem som tar hem det prestigefyllda Nobelpriset i litteratur. I år ser det ut som att priset kommer att gå till en poet och den som är vinnarfavorit är den 81-årige syrianska poeten Adonis. Han har även tidigare år funnits med bland favoriterna men nu ser det ut som det kan vara hans tur att ta hem priset till odds 5,00.
Det finns även indikationer på att det kan bli en svensk vinnare i år. Det är Tomas Tranströmer som ligger tätt bakom Adonis till odds 5,50. Han skulle då bli den sjunde svenska vinnaren genom tiderna.
Andra favoriter är amerikanen Thomas Pynchon, ungraren Peter Nadas och algeriskan Assia Djebar. Högsta oddset ger Bob Dylan till 101 gånger pengarna.
Ladbrokes har erbjudit odds på Nobelpriset i Litteratur i 9 år och tippat rätt fyra gånger; J-M Coetzee 2003, Orhan Pamuk 2006, JMG Le Clézio 2008 och Herta Müller 2009.
Detta enligt Ladbrokes hemsida och DN. qKonstprofesser
föreläser i museet
Konstprofessor Jan Kenneth Weckman föreläser på fredag kl 18.00 i muséets filmsal under rubriken ”Om modernism och nutidskonst – några skillnader?”.
Föreläsningen inleder den veckoslutskurs/workshop med tema ”Vad vill jag? – att bestämma mål och medel i konstnärligt arbete” som Weckman håller i samarbete med Ålands konstförening.
– Eftersom föreläsningen är öppen för allmänheten och kostnadsfri hoppas vi från konstföreningens sida att många hittar till muséet den aktuella kvällen. Det finns även någon enstaka plats kvar till veckoslutskursen ifall någon till vill vara med på den, meddelar arrangörerna Ålands konstförening och Ålands konstmuseum. qArja Saijonmaa
ger ut album
Arja Saijonmaa släppte i onsdags sitt samlingsalbum Sydämeni savuaa – Kohokohtia 1969–1989. På dubbelalbumet finns 46 gamla och 3 nya låtar, berättar FNB.
Saijonmaa ger också ut boken En ung naken kvinna på finska hos förlaget Otava. Boken, som gavs ut på svenska i augusti, handlar om hennes förhållande med Mikis Theodorakis och deras jorden runt-resa 1972.
Saijonmaa ger sig också ut på Finlandsturné i oktober–november. Turnén består av nio konserter och inleds i Musikhuset i Helsingfors den 14 oktober och avslutas i kulturhuset Korundi i Rovaniemi den 20 november.
Sångerskan har gett ut över 30 album under sin karriär. Skivorna har sålts i sammanlagt cirka två miljoner exemplar. q