DELA

Nipå ger stipendieinfo

Nordens Institut på Åland informerar om nordiska fondfinansieringsfrågor nu på torsdag kl 14-16 i NIPÅ´s lokaler på Köpmansgatan 4.
Annika Söderlund, rådgivare från Kulturkontakt Nords Mobilitets- och residensprogram, informerar om Kulturkontakt Nords program samt om Nordiska kulturfonden. qHelsingfors fick
musiksal

Helsingfors har fått en konsertsal uttryckligen planerad för akustiskt framförd musik. I det nya Musikhuset samsas Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester och Sibelius-Akademin.
Det tog 20 år att planera och bygga Musikhuset och på onsdag 31 augusti slås dörrarna upp och den första stora invigningskonserten äger rum, meddelas i ett pressmeddelande.
På programmet står Sibelius’ Finlandia, Tapiola och tre solosånger, sedan följer en kavalkad med folkmusik, jazz och ny musik och allra sist framförs Stravinskijs Våroffer. De medverkande är Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester och musiker från Sibelius-Akademin. Solist är sopranen Soile Isokoski och kvällens dirigenter är Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds och Sakari Oramo.
Konserten sänds i TV1 kl 18.25. Direktsändningen refereras på svenska av Eva Tigerstedt.
Konserten sänds med en timmes fördröjning med start kl 19.30 i Radio Vega.
Konserten refereras av Bertil Blom. Konserten sänds även i repris söndag 4 september kl 19.45 i Radio Vega.
Invigningskonserten streamas på webben på adressen http://arenan.yle.fi/live och kan ses i hela världen. q