DELA

Musikgruppen iarnród gjordeen lyckad turné till riket i helgen med Åbo och Borgå som mål. Spelningarna inledde man dock redan i fredags i puben på Isabella under färden till Åbo.
I Åbo framträdde iarnód på Svenska gården, där visans vänner hade ordnat en irländsk kväll. Under framträdandet skrev ålandsbördige Erik Andersson en sonett till gruppen som man fick uppläst efter konserten.
– Det var fullsatt i salongen och stämningen var på topp, rapporterar Henrik Forsell.
På lördag eftermiddag gav iarnród konsert på kulturhuset Grand i Borgå tillsammans med Borgågruppen Keltic Kaos.
– På kvällen framträdde vi med samma gäng på en irländsk pub. Ett jam som nog gick till historien som det hittills bästa på denna plats.
På söndag åkte gruppen tillbaka till Åbo där man besökte ett åldringshem och sjöng och spelade för de boende.
Sedan som avslutning på turnén uppträdande man ännu i Isabellas pub på nattkröken.
I iarnród ingår: Ella Grüssner Cromwell-Morgan, Marianne Häggblom, Kim Hansson, Niclas Stjärfelt och Henrik Forsell.En ålänning har
fått ”Ärans medalj”

berättar Jakobstadsförfattaren K-G Olin som nu kommer med sin femtonde populärhistoriska utgåva. Boken med namnet ”Ärans medalj” berättar om sex finländare, varav fem finlandssvenskar som fått motta USA:s högsta utmärkelse, Medal of Honor. Medaljen har sedan 1861 gått till 3.471 mottagare.
Bland de medaljmottagare som Olin berättar om i boken finns Nick Erickson från Hammarland Frebbenby. Ericson fick, liksom tre av de övriga medaljerade, sin utmärkelse för deltagandet i en dramatisk kapning av telegrafkablar vid Cienfuegos under det spansk-amerikanska kriget 1898. Olins bok utkommer i dagarna. oNils Erik Villstrand,
professor i nordisk
historia vid Åbo Akademi, har blivit invald som utländsk ledamot i Kungliga Vitterhetsakademien i Sverige. Akademin instiftades år 1753 av drottning Lovisa Ulrika som en humanistisk motsvarighet till Vetenskapsakademien. Akademien omfattar upp till trettio arbetande ledamöter, samt upp till tio hedersledamöter. Antalet utländska ledamöter är fyrtio, av vilka nio kommer från Finland.