DELA

Musikalen Allt eller inget blev fjolårets

stora publikmagnet på Wasa Teater. Bland urpremiärerna märks Gustava, du drömmer! av Ann-Luise Bertell, nyskapande dansteaterföreställning baserad på sagan om Pinocchio av Jakob Höglund och Sofi Oksanens uppmärksammade pjäs Utrensning fick sin svenska urpremiär på studioscenen.
Seija Metsärinne avslutade sin chefsperiod med att regissera familjemusikalen Narnia under våren och musikalkomedin Allt eller inget under hösten. Båda blev stora publikfavoriter, Narnia med 8.500 besökare och Allt eller inget med över 14.400 åskådare.
Wasa Teater hade år 2010 åtta egna premiärer. Totalt gavs 268 föreställningar i teaterhuset och regionen för 41.323 personer. Det är en ökning med 12.000 åskådare jämfört med år 2009.
Wasa Teater inleder vårsäsongen 2011 med en nyskriven tragikomedi av den nya teaterchefen Ann-Luise Bertell. Pjäsen Ängland får sin urpremiär inkommande lördag på teaterns stora scen.

I serien med Jean Sibelius
samlade verk har utkommit en ny kritisk utgåva av Sibelius sjunde symfoni (op. 105). Bandet är i ordningsföljden det 16 som utkommit i serien.
Sibelius färdigställde symfonin 1924 efter en lång och mångskiftande komponeringsprocess. Symfonin trycktes följande år av Wilhelm Hansen (Köpenhamn). Partituret och i synnerhet orkesterstämmorna var behäftade med ett stort antal fel, vilka alla har rättats till i det nu utgivna bandet.
Den nya notbilden baserar sig på Sibelius originalmanuskript. Bandet innehåller även en inledning, en kritisk kommentar samt faksimilbilder av Sibelius manuskript.

Leif Porkos akvareller
kan ses på Föglö bibliotek fram till 27 januari. Utställningstiden har förlängts. q