DELA

Mumin på bibliotek och dagis i Jomala

Fram till och med 25 april pågår en utställning om Tove Janssons Muminfigurer på Jomala bibliotek för att uppmärksamma att det är 100 år sedan författaren föddes.
De flesta utställda föremålen är utlånade av privatpersoner, men en del tillhör Jomala bibliotek, till exempel några äldre Muminmuggar.
– Vi har glädjen att visa två unika Muminhus i keramik som Rurik Boholm tillverkat, skriver bibliotekschef Gunilla Jansson i ett pressmeddelande.
I övrigt finns bland annat porslin, glas, bestick, burkar, affischer, textil och Muminfigurer. Tove Jansson-temat har kompletterats med nya Mumingardiner och det finns Muminpyssel för barn i studierummet.
Under april inleder Jomala biblioteket ett Muminprojekt med daghemmen i kommunen. Barn födda 2009 besöker biblioteket för att se utställningen och få höra en berättelse ur Trollvinter. Efteråt bearbetas sagan på daghemmet och på hösten kommer bibliotekspersonal på besök till daghemmet för att diskutera vidare med barnen, skriver Jansson.
Tanken är att barnens alster och teckningar ska ställas ut på biblioteket i november då det är Nordisk biblioteksvecka med tema Troll i Norden. En av texterna som valts till veckan är Pappan och havet av Tove Jansson.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!