DELA

Monica Aspberg har vernissage
på en ny utställning med akvareller på Grünewaldvillan i Saltsjöbaden utanför Stockholm lördagen den 29 januari kl. 12-16. Monica Aspberg, bosatt och verksam i Nacka, är sommarboende på Vårdö Simskäla och bland de akvareller som hon visar på utställningen finns flera motiv hämtade från den åländska skärgården.
Utställningen på Grünewaldvillan, Saltstjöpromenaden 8, pågår till och med söndagen den 6 februari.En konstafton
hålls i Finströms
bibliotek på onsdag, 19 januari kl 18.30. Under januari visar Karin Sandell-Karlsson sin samling med tavlor av kvinnliga konstnärer från Finström. Under konstaftonen berättar Karin och Isa Hällström om konstnärinnorna och de tekniker de använt. oVibeke Voigt
presenterar sin
nya roman ”Vittring” vid en författarkväll som arrangeras på Föglö bibliotek på onsdag, den 19 januari, kl. 19. ”Vittring” handlar om rättsfallet Gustava Johansdotter, som utspelas under tidigt 1800-tal på Föglö. Folke Wickströms bilder från gamla försvunna byggnader i Föglö visas under berättelsens gång och Jan-Erik Berglund läser valda delar ur boken. oSista veckan
med uställningen
”Hästens dragningskraft” pågår nu i Ålands museum. Veckan bjuder på två föreläsningar i anslutning till utställningstemat. På torsdag kl 18 föreläser Ulrika Wällstedt i museets filmsal under rubriken ”En dröm som blev sann – mitt travliv”. Wällstedt är en få kvinnliga travtränare med proffslicens i Sverige.
”Hjälte i en kompromisslös värld” är rubriken för Lena Forsbergs föredrag, som också hålls i filmsalen, lördagen den 22 januari kl. 13. Forsberg är beteendevetare och forskarstuderande och har fått mycket uppmärksamhet för sina studier om hur flickor formas av miljön i stallet.
Föreläsningen arrangeras av Ålands museum och jämställdhetsenheten vid Ålands landskapsregering genom AB Centek vid Luleå Tekniska Universitet.