DELA

Minifestival med jazzmusik

I kväll klockan 19.00 arrangeras Hardbop-café på Pilsnermackan. Musiker är Robert Zetterqvist på gitarr, Vladimir Shafranov på piano, Fredrik Erlandsson på trumpet och Kjell Dahl på bas.
På fredag klockan 21.00 spelar Kjell Arne Dahl-quartet (KAD-Q) på pub Bastun. Kvartetten består av Kjell Dahl på bas, Richard Palmer på gitarr, Anders Brunnsberg på trummor och Fredrik Erlandsson på trumpet. qFinlandssvenskt
brassband söker musiker

I det senaste numret av Resonans berättas det om att ett finlandssvenskt brassband ska grundas nästa år. Det nygrundade blåsmusikutskottet inom sång- och musikerförbundet som står bakom projektet, Ostrobothnia Brass Band. I bandet kan bleckblåsmusiker från hela Svenskfinland spela.
För ett brassband i brittisk uppsättning krävs omkring 30 blåsare samt slagverkare. Det krävs D-kursnivå, det vill säga att man avlagt 3/3-examen, för att spela i bandet. Intresseanmälningar tas emot fram till sista april av Conny Sundman, obb@fssmf.fi qDirigentseminarium
på Åland i januari

Finlands svenska damkörsförbund ordnar ett dirigentseminarium den 21 januari i Mariehamn. Dagen är ämnad för dirigenter, vicedirigenter och stämledare, skriver Resonans. Musikpedagogerna Simon Ljungman och Anci Hjulström håller föreläsning under dagen. Anmälningar tas emot av Michaela Mattson på e-post michaela.mattsson@gmail.com qTarzans schimpans
Cheetah är död

Cheetah, schimpansen som spelade mot Johnny Weissmuller och Maureen O’Sullivan i Tarzan-filmen från 1932, är död. Cheetah blev 80 år gammal, en ansenlig ålder för en schimpans, skriver TT Spektra.
Fram till 1960 tog skådespelaren Johnny Weissmuller själv hand om Cheetah. Sedan dess har den berömda schimpansen levt på ett djurhem i Florida, där han dog av njursvikt i lördags, skriver Jyllands-Posten.
Personalen på det hem där Cheetah levde berättar att schimpansen i mångt och mycket betedde sig som en människa. Han gick alltid upprätt och älskade fotboll och musik.
Cheetah överlevde både Tarzan och Jane. qSjöhistoriska inför
fri entré

Från och med nästa år går alla besökare till Sjöhistoriska museet i Stockholm in gratis. Museet har tidigare haft fri entré för alla under 19 år.
– Jag vill gärna jämföra oss med folkbiblioteken. Vårt innehåll ser lite annorlunda ut men i grunden handlar det om kunskap. Och kunskap ska vara gratis, säger museichef Hans-Lennart Ohlsson. qPubliken sviker
Göteborgsoperan

Göteborgsoperan skördar konstnärliga framgångar men tappar publik. I år har publiksiffrorna sjunkit med 12 procent, skriver Göteborgsposten.
Samtidigt som operan hyllas av kritiker för sina vågade satsningar väljer publiken att stanna hemma. Sedan 2008 har de flesta siffror pekat nedåt och nästa år tvingas man höja biljettpriserna för att få ekonomin att gå ihop. Något som går stick i stäv med ambitionen att nå en publik utanför Göteborgs innerstad.
Operans VD Peter Hansson förklarar publiktappet med en satsning på smalare produktioner. q