DELA

Martin Högstrands debutroman
”Skymningsland” (Schildts) recenseras i finska affärstidningen Kauppalehti. Recensenten Tommi Aitio skriver bland annat att Martin Högstrand i sin debut vänder upp och ned på en hel drös med stereotypier om finlandssvenskarna. ”Också i Mariehamn lider man och blir deprimerad och för någon kan livsglädjen helt försvinna”, skriver Aitio. Han konstaterar att livet inte är bara glatt kvällsfirande och snusportioner. ”Trots att vi rör oss i Finlands Monaco”. Han konstaterar också att det i romanen vilar mera dimma än strålande solsken över stadens småbåtshamn.
Efter att ha berättat mera om romanintrigen avslutar recensenten med att notera att Högstrand med skärpa observerar förändringarna i den höstliga naturen ”utan konstgjorda metaforer”.Bokträff
skall det bli
med Mariehamns pensionärsförening i Röda Korsgården på torsdag eftermiddag, den 27 januari kl 14. Michael Nyqvists ”När barnet lagt sig” är, enligt Doris Ingman, den bok som man denna gång tar upp på bokträffen.Sagostund
bjuds det på
i Finströms bibliotek på fredag, den 28 januari, kl 10. Tema för sagostunden är ”vanliga och ovanliga husdjur”, berättar kultur- och bibliotekschef Fredrika Sundberg.Esa-Pekka
Salonens

violinkonsert får nu sin Finlandspremiär. Det sker vid en konsert på Finlandiahuset i Helsingfors fredagen den 28 januari, skriver FNB.
Violinkonserten uppförs i Finlandiahuset av Radions symfoniorkester under ledning av Jukka-Pekka Saraste. Som solist uppträder Pekka Kuusisto.
Esa-Pekka Salonens violinkonsert fick sitt uruppförande i Los Angeles 2009.Astrid Lindgrens
efterlevande vann
intrångsmålet mot Bonnierägda SF (Svensk Filmindistri). För Saltkråkans vd Nils Nyman är domen inte bara en seger för hans världsberömda mormor, Astrid Lindgren, utan även för alla författare och dramatiker, skriver FNB-TT.
Stockholms tingsrätt har nu avgjort den segdragna tvisten, som startade 2006 sedan SF gett ut cd-boxen ”Jul i Astrids värld” med ljudklipp från filmer – men också text och musik som saknar koppling till Astrid Lindgren.
Bolaget Saltkråkan, som ägs av författarinnans barn och barnbarn och som förvaltar rättigheterna till hennes verk, anser att SF har förvanskat verken och dessutom snuvat dem på miljontals kronor.