DELA

Marianne Danielsson

ställer ut pasteller och oljemålningar i Ålandsbankens kontor i Västernäs i Mariehamn just nu.
– Jag odlade solrosor i min kolonilott i somras nästan bara för att måla av dem. Innan de vissnade hade jag hunnit med fem bilder i pastellkrita, en teknik som jag inte använt sedan ungdomen men som vi prövade i förra vinterns Mediskurs med Aino Kivisaari, berättar Marianne.
Hon visade de inte helt färdiga bilderna i Margaretagården på en torsdagslunch där hon var dagens gäst och såg att bilderna gladde många och tänkte att de kanske gör det mitt i vintern också. Därför bokade hon tid för den utställning som nu visas i Västernäskontoret under februari.
Två oljor, som inte tidigare varit på utställning, finns också med från tiden i bildkonstcirkeln på Kökar.

Biblioteksservicen
på Åland är begränsad mellan den 2 och 4 februari. Under de dagarna görs en uppgradering och en serverflytt av det gemensamma bibliotekssystemet Book-It.
Det innebär, enligt bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall, i praktiken att den självservice på distans som användarna vant sig vid inte fungerar.
– Man kan inte söka i katalogen hemifrån, inte låna om.
De olika kommunbiblioteken kommer att upprätthålla servicen så gott det går. På en del av de mindre biblioteken kommer man att kunna låna med manuella metoder, men ju större bibliotek desto mer automatiserad service och därmed stillestånd under serviceperioder.
Hemsidan www.bibliotek.ax är i funktion. Under ”Bibliotek på Åland” hittar man kontaktuppgifter till alla bibliotek, om man vill få besked direkt om hur servicen på kommunens eget bibliotek kommer att fungera.

Gruppen Father McKenzie
med åländska gitarristen Jochum Juslin fick i fredags sällskap av ytterligare tre finalister i den finländska eurovisionsschlagerfinalen. De som gick vidare i den tredje och sista semifinalen är: Saara Aalto och Stala & So, samt Eveliina Määttä som gick vidare på ett så kallat wild card.
I finalen gör tio bidrag upp om att få representera Finland i schlager-EM i Tyskland senare i vår. Utöver de tre nämnda och Father MacKenzie även Paradise Oskar, Milana Misic, Johanna Iivanainen, Marko Maunuksela och Cardiant.
Finalen genomförs nästa lördag, den 12 februari.