DELA

M.A. Numminen blir hedersdoktor

vid Åbo Akademi i samband med den promotion som hålls i maj. M.A. Numminen har i tiden studerat sociologi, filosofi och språkvetenskap vid Helsingfors universitet men han har genom åren haft många kontakter till Åbo Akademi.
– Åbo Akademi är speciellt för mig, det är det enda universitet i landet som jag besöker regelbundet. Det är säkert 20 år sedan jag besökte ett finskt universitet, säger Numminen i Åbo Underrättelser.
Han har bland annat hållit föreläsningar i sociologi men också deltagit i seminarier och diskussioner vid akademin.
Vid promotionshögtiden kommer sopranen Camilla Nylund att uppträda tillsammans med Akademiska orkestern, Brahe Djäknar och Florakören. Bland annat framför hon en sång som komponerats till promotionen av dirigenten Sauli Huhtala. Texten är skriven av åländska ÅA-professorn Erik Andersson.Skall Helsingfors
få ett Guggenheim-
museum? Helsingfors stad har beställt en utredning av Guggenheim-stiftelsen om möjligheterna att grunda ett Guggenheim-museum i Finland. Experter ska utreda Finlands möjligheter att stärka sin ställning på det internationella kulturfältet, skriver FNB.
Guggenheim har fyra konstmuseer i olika delar av världen: i New York, Venedig, Berlin och i Bilbao. Dessutom öppnas ett museum i Abu Dhabi 2013.
Solomon R. Guggenheim-stiftelsen koncentrerar sig på modern konst och samtidskonst. Stiftelsen grundades 1937 för att befrämja uppskattningen av konst genom utställningar, pedagogiska program, forskningsprojekt och publikationer.Elton John
kommer till Pori
Jazz i Björneborg i sommar. Han ger en konsert lördagen den 16 juli. På konserten uppträder också den amerikanska sångartrion Sing the Truth och inhemska Jo Stance, skriver FNB.
Den brittiske pianisten, popsångaren och låtskrivaren Elton John blev internationellt känd redan i början av 1970-talet. Hans skivor har sålt i över 250 miljoner exemplar. Candle In The Wind är med sina 33 miljoner exemplar pophistoriens mest sålda singel.
Elton John gjorde sitt senaste album The Union tillsammans med sångaren och låtskrivaren Leon Russel i fjol. Han har också gjort film- och teatermusik. Elton John har besökt Finland flera gånger tidigare.
Pori Jazz offentliggör hela sitt program i slutet av mars.