DELA

Lyckad Kåhreafton i Sjökvarteret

Fredagens Kåhreafton i Sjökvarteret lockade enligt arrangörerna Ålands litteraturförening och Visans vänner en överraskande talrik publik. De uppställda bänkarna var fyllda till sista plats.
– Publiken trivdes med diktläsning, vissång och spontana anekdoter från publikens egna minnen av mannen bakom uttrycket ”de tusen lindarnas stad”, berättar Lasse Fredrikson.
Aftonen hölls på poeten Georg Kåhres födelsedag.

Åländsk konst på Bergdala

Ålandsbördiga konstnären Simon Häggblom är tillsammans med konstnären Karin Lind aktuell med en utställning på Bergdala konstgalleri i Stockholm. Simon Häggblom visar utställningen Stromboli, laminat i akrylharts och Karin Lind utställningen ”Rött -Fatima & Louise”, krittecknad gips och glas. Utställningen hade vernissage i lördags och pågår fram till den 18 september.
Samma konstnärsduo, ”Simka”, är också aktuell med reliefträdgården Underlandet, vid ingången till anstalten Hall. ”Underlandet – en reliefträdgård som visar att världen är större. Den tar hand om mellanrummet, både orienterat mot grinden och vänt därifrån. Här är betongen ingen blödande mur utan en infärgad gång över gräset i form av en blå skugga av ett träd som refererar till det sörmländska landskapet med odlingar och frukträd omkring den slutna anstalten. Den utgör en stig att interagera med: `välkommen, gå gärna på konsten”, presenteras de i ett pressmeddelande.

Åland deltog i forum om kultur och droger
Att använda kultur för att förebygga användning av narkotika och social utslagning blir allt vanligare. Samarbetet kring kultur och välfärd är ett framtidstema som ger mervärde. Bland annat detta framgick på Nordiskt Narkotikaforum som hölls på Sveaborg i Helsingfors 24-25 augusti, där också åländska representanter medverkade.
Under forumet konkretiserade man den samnordiska resolution som 2010 antogs av FN:s narkotikakommission genom att lyfta fram kulturverktyg som specialtema vid förebyggandet av användning av narkotika. Forumet ingår i programmet för det finska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2011.

Tallink Silja deltar i Östersjöfestivalen
Tallink Silja är officiell samarbetspartner för Östersjöfestivalen 2011 och mönstrar ensembler från Estland, Lettland och Litauen under festivalen som pågår från 27 augusti till 4 september.
Den 3 september åker Baltic Youth Philharmonic från Stockholm till Tallinn och uppträder ombord.
Östersjöfestivalens målsättning är att engagera besökarna i WWF:s arbete för en positiv utveckling av Östersjöområdets miljö.