DELA

Loppis på scenen i ”Ett riktigt fynd”

Åbo Svenska Teaters och Wasa Teaters ”Ett riktigt fynd”, som hade premiär på Åbo Svenska Teater den 19 september, är på väg till Åland.
Liz Lochheads komedi i loppismiljö visas på Alandica den 22-23 oktober. För regi och översättning står Pekka Sonck. Åländska Maria Antman har gjort scenografin.
Komedin är baserad på tempo och verbalitet, skriver Hufvudstadsbladets recensent Ann-Christine Snickars.
Susan, en medelålders kvinna som genomgått en besvärligt skilsmässa, är volontär på en loppis någonstans i Storbritannien. Ska hon hittar kärleken igen?
– Mysigheten, får man tro, är mindre i original än i översättningarna. Man kan tänka sig att ”Ett riktigt fynd”, när den har blivit inarbetad, också släpper fram litet mer av svärtan i kanterna. Utan kontext – till exempel en allmän vetskap om att sociala nätverk trasats sönder – blir dramatiken nämligen ganska skranglig, skriver Snickars.
Carola Sarén som Susan är ”ryggraden i pjäsens första halva”.
– Sårigheten som Sarén doserar väl tillför mycken energi, men när rollen ska navigera mot ett antytt lyckligt slut förlorar den ganska mycket styrfart.
Kvällen tillhör Daniella Franzell som spelar stamkunden Doris.
– Doris tafatthet är storslagen och hon är också en välbehövlig motkraft till det pjäsen annars försöker hävda: att det finns sådan som vanliga människor – och lyckliga slut, avslutar Snickars.



”Kommer man från Åland är man lite inavlad”
Så sade Ålandsbördiga skådespelerska Moa Gammel glatt när hon var en av gästerna i TV3-serien ”Pluras kök”, med Eldkvarn-sångaren Plura Jonsson, hans sidekick Måns Herngren och stamgästen Maria Andersson från Sahara Hotnights.
Sedan visade hon hur hon kunde böja tårna i nittio grader och balansera en vinflaska på dem – något som Teddybears STHLM-sångaren Patrik Arve misslyckas med.
Moa Gammel har bland annat spelat Elin Nordensköld i flera Irene Huss-filmer.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!