DELA

Litteraturföreningens radiobokcirkel

diskuterar Ann Heberleins ”En liten bok om ondska” i Ålands radio i dag, måndag, klockan 10.30.
Författarinnan, som är teologie doktor och specialiserat sig på etiska frågor, kommer till litteraturdagarna i mars och kommer då att tala om godhet. Programmet sänds i repris lördagen den 23 oktober.

En dokumentärfilm
om snuset
med åländska medverkande premiärvisades på October Filmfest i Vasa i lördags.
Filmen, gjord av Klas Fransberg, berättar om snuset, dess traditioner och dess ställning i EU, skriver Vasabladet.
Fransberg säger till Vasabladet att det som fascinerade honom mest när han började arbeta med filmen var frågan ”Hur lyckas man skapa en folkrörelse som förespråkar en drog?”
Filmen heter ”Den förbjudna prillan” och Klas Fransberg står för både manus och regi.
I filmen medverkar landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa och Eckerös kommundirektör Jörgen Lundqvist.
– De hävdar att hela den åländska sjöfartsindustrin hotas av snusförbudet. Förbudet innebär samtidigt att små åländska kommuner förlorar stora summor i skatteintäkter. Detta på grund av att fartygen registrerar sig under svensk flagg för att kunna transportera snus. Och ska den också åländska besättningen betala skatt till fartygets svenska hemmahamn, refererar Vasabladet.

Teater Viirus
får blandad kritik
för musikalen ”In kommer Gösta”, som bygger på det svenska kultbandet Philemon Arthur & The Dungs musik. Pjäsen i regi av Paul Olin hade premiär i Helsingfors i onsdags och på scenen står bland andra åländske Alfons Röblom.
– Skådespelararbetet är bra, musiken någorlunda, men storyn är och förblir Akilleshälen – den är mycket tunn och snudd på ostrukturerat kaos, tycker Borgåbladets recensent Egil Green.
Hufvudstadsbladets Philip Teir berömmer Alfons Röblom, som spelar en indrivare, men tycker att det blir för många upprepningar och att speltiden på tre timmar är för lång.
– Men själva grundidén är strålande. Av ett ganska bortglömt skånskt humorband har det blivit en rätt originell finlandssvensk musikpjäs.

Vokalisten Johanna
Grüssner och
poeten Sanna Tahvanainen uppträder på Almedalsbiblioteket på Gotland den 27 november, berättar Gotland.net.