DELA

Litteraturföreningens radiobokcirkel

inleder höstsäsongen måndagen den 20 september klockan 10.30 i Ålands radio. Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström, Doris Ingman och Leo Löthman diskuterar Erik Erikssons romanserie ”Kärlek & krig”. Programmet sänds i repris lördagen den 25 september. oLear Landscapes
återvände till Föglö
med en kurs som inleddes i går och fortsätter till den 22 september. Det handlar om en experimentell teaterstudie i metodik i form av en fristående sju dagars workshop utgående från Shakespeares Kung Lear. Workshopen arrangeras i teaterföreningen Lumparlabs regi och är samtidigt det första av fem laboratorier som hålls under åren 2010-2011. Ett förlaboratorium – som Nyan berättade om i ett reportage – arrangerades på Föglö i november i fjol.
Heidrun Kaletsch från Tyskland och Grete Sneltvedt, född i Norge och i dag boende i Lumparland, leder arbetet och tysk-finska Katja von der Ropp ansvarar för dokumentation och dramaturgin. Anna Sundblom, från Föglö bistår i planeringen av och dokumenterar arbetet. Deltagarna kommer från Åland, Finland, Sverige, Norge, Tyskland och Italien.
Teaterlaboratoriet delfinansieras av Svenska kulturfonden, Ålands Kulturdelegation, Lumparlands kommun, Föglö kommun, Leader föreningen på Åland.

På onsdag, den 22 september, välkomnar man till öppen repetition på Brandkårshuset i Degerby kl. 18-19.

 

Hälsa och
livsmiljö är
temat för en föreläsning som Ålands kulturdelegation ordnar med seniorkonsulent Birgitta Rapp från Stockholms läns landsting den 6 oktober i lagtingets auditorium. Rapps föreläsning, som hålls kl 13-15, är en del av satsningen på Kultur i vården och riktar sig till kulturarbetare, vårdpersonal- och studeranden samt intresserad allmänhet.
Birgitta Rapp vill i sitt föredrag ge en fördjupad förståelse för interaktionen mellan hälsa och livsmiljö. Hon kommer att dela med sig av sina erfarenheter från olika forskningsprojekt och beröra hur kultur i vården kan påverka våra sinnen, vår kropp och hur detta i sig kan vara en läkande kraft, skriver kulturdelegationen.
Förhandsanmälan till föreläsningen bör göras senast den 30 september till kulturkonsulent Yvonne Törneroos på telefon 25 512, eller via e-post: yvonne.torneroos@regeringen.ax.