DELA

Liten skrift om Lemlands sjöfart

”Lemland akterut” är en skrift sammanställd av Conny Andersson på uppdrag av Lemlands biblioteks- och kulturnämnd.
Här behandlas kommunens sjöfart under tusen år och vi kan läsa om Lemböte kapell, Lemströms kanal, om redare och skeppargårdar. Några Lemlandsredare som särskilt berörs är Axel Eriksson, Artur Andersson och Gustaf Erikson och som sjöfartssläkter Trobergs, Nylunds och Lemqvist.
Innehållet är sammanställt på 50 faktaspäckade sidor och rikt illustrerad. qIlse Berg har
tillverkat möbeltyg

Möbeldesignstuderande Anna Snellman samarbetar i sitt exemensarbete med åländska textilhantverkaren Ilse Berg. Miniserien Findien består för tillfället av en bänk och en pall och kanske i framtiden även en högre pall. Serien är ett resultat av Snellmans examensarbete som behandlar etisk design.
Sittmöblerna gynnar den sociala utvecklingen i Indien.
– Kuddarna i möblerna är klädda med en textil vars garn hanspinns i kvinnokooperativ. Kooperativen ger kvinnor en möjlighet att vara självförsörjande och de tar även där tillvara på restmaterial från textilfabriker. Pikigarnet består av silke från sarityger samt bananfibrer och är slittåligt och glänsande, skriver Snellman i ett pressmeddelande. qBurt Kobbat
går igen
I dagarna utkommer en megapocket med Staffan Bruuns tre första Burt Kobbat-äventyr. ”Club Domina” från 1992, ”Svit 740” från 1993 och ”Kannibalen” från 1994 ingår i denna jättepocketbok på sammanlagt 740 sidor.
– Mina första Burt Kobbat-böcker är sedan länge slut på förlaget, slut i handeln och även bibliotekens exemplar är i många fall så utlästa och slitna att de makulerats. Nyare vänner av Burt Kobbat har under åren klagat på att de inte kommer åt de första böckerna. Nu är den bristen åtgärdad, säger Staffan Bruun i ett pressmeddelande.
Megapocketpoken Tre äventyr med Burt Kobbat utkommer på förlaget med samma namn, Ab Burt Kobbat Oy.qUtställning om
fotografens uppdrag

Den nya Summer School-utställningen på Finlands fotografiska museum i Helsingfors visas 55 unga fotografers produktion. Fotograferna studerar vid sex olika skolor och har tillsammans fattat beslut om temat på utställningen och vilka fotografier som ska ställas ut, skriver FNB.
Utställningen firar samtidigt den 40-åriga föreningen för fotografistuderandeValokuvauksenopiskelijat.
Summer School försöker besvara frågan vad det innebär att vara fotograf i en tid då alla är fotografer. De fotografer som deltar säger att fotograferandet kan vara som ett parförhållande eller en obsession som man lever för i allt man gör.
Utställningen pågår till den 28 juli. q