DELA

Latjo Drom kallas en utställning

om resandefolket som öppnas i Galleri Norden på Nordens institur på Åland tisdagen den 7 september kl. 19. Glomdalmuseet i Norge har i tätt samarbete med Taternes Landsførening och Landsorganisasjonen for Romanifolket tagit fram utställningen som belyser deras kultur och historia.
Riksdagsrådet Gunnar Jansson öppnar utställningen på Nordens institut. Jansson har lång erfarenhet av arbete med romska frågor och minoritetsfrågor på såväl nationell som på europeisk nivå.
– Latjo Drom betyder lycklig resa. Vi har även ord med romani-ursprung som lånord i svenskan, exempelvis tjej (flicka), jycke (hund), lattjo (roligt), haja (förstå), pröjsa (betala). På svenska har dessa ord fått en slangkaraktär som de inte har i ursprungsspråket svensk romani, skriver Maria Jonsson på Nordens institut.Vem skall bli
årets Elsa undrar
Ålands biblioteksförening som välkomnar nomineringar till utmärkelsen. Allmänheten får nominera någon som jobbar på ett åländskt bibliotek och som man tycker gör ett jobb utöver det vanliga.
– Det kan vara någon som ger extra bra service, har börjat med nya trevliga aktiviteter, ger bra boktips, svarar tjänstvilligt på frågor, månar om barn och äldre, med mera, skriver föreningen.
I kommunbiblioteken och stadsbiblioteket finns nu nomineringsblanketter.
Utmärkelsen delas ut på den åländska bokmässan den 20 november i Alandica kultur- och kongress.Höstens nya
Småttinggrupp
för föräldrar med barn i åldern 0,5-1,5 år börjar måndagen den 6 september kl 10-11.30 på Jomala bibliotek. Ledare är Nina Westerback som läser, sjunger och ”ramsar” med föräldrar och barn i gång per månad. I gruppen ryms 10 barn och föräldrarna kan anmäla sig till biblioteket.Jan-Erik Berglund
representerade Åland
vid Nordiska ministerrådets Kulturforum på temat Nordisk litteratur. Kulturforumet arrangerades den 26-28.8. i Reykjavik på Island. Berglund är ersättare i landskapets litteraturnämnd. Beslutet om deltagandet i forumet fattades av kulturminister Britt Lundberg vid enskild föredragning.Tre finländska
violinister har

tagits ut till Jean Sibelius-violintävlingen efter förhandskval, skriver FNB. De tre som klarade kvalet är Linda Bärlund från Borgå samt helsingforsarna Petteri Iivonen och Sini Simonen.