DELA

Lär dig järnsmide i Sjökvarteret

En intensivkurs i järnsmide ordnas av Hantverksföreningen Östra Smedjan i Sjökvarteret i Mariehamn. Kursen ordnas i två block, ett nu på våren och ett till hösten. Madeleine Harms i föreningen berättar att man ansökt om olika stöd för att hålla deltagaravgiften på en rimlig nivå.
I projektbeskrivningen säger man bland annat att föreningen genom en omfattande, professionellt handledd järnsmideskurs öka kunskapen om järnsmide på Åland.
– Alla intresserade är välkomna att delta och lära sig grunderna eller utveckla sina kunskaper inom järnsmide. Smidesföreningen välkomnar varmt unga att delta i kursen, skriver man i ett pressmeddelande.
Kursen är på sammanlagt 80 lektioner. På grund av begränsad yta i Östra Smedjan kan maximalt sju deltagare per block jobba samtidigt.
Deltagarna får under kursen material såsom järn och kol samt ett års medlemskap i föreningen.
Hantverksföreningen ”Östra Smedjan” är en förening vars syfte är att upprätthålla och öka järnsmidet på Åland. Föreningen grundades år 1995 i samband med bygget av Smedjan i Sjökvarteret i Mariehamn.

Varför äter vi ägg till påsk, och varför
är gult och grönt påskfärger? Är fasta och fastlag samma sak? Dessa och andra frågor kring fastan och påsken kan man få svar på vid ett föredrag i Medis i Mariehamn i kväll. Det är folkloristen Ulrika Wolf-Knuts, professor vid Åbo Akademi, som berättar om hur kyrkliga högtider och folkligt firande hänger ihop. Föredraget inleds kl. 18.15 och pågår till 20.30.

Anna Randelin, ung oboist från
Åland har deltagit i en kammarsymfonisk konsert i kulturhuset Meken i Smedjebacken i Dalarna. DT, webbtidning för Falu-Kuriren och en rad andra tidningar i Dalarna uppmärksammar konserten och noterar sjuttonåriga Anna särskilt.
– En av musikerna var 17-åriga Anna Randelin från Åland, som med sin oboe blev med som ett extra tillskott, mer eller mindre av en tillfällighet, skriver Torbjörn Granling i sin artikel om konserten.
Anna berättar för honom att hon är näst yngst bland musikerna och att hon via e-post ansökt om att få delta i den kursvecka som arrangeras varje sommar.
– Men så ringde John (dirigenten John Björklund) och frågade om jag ville vara med på den här konserten och så blev det.
Inför en publik på ca 40 personer bjöd orkestern på musik av Chatjaturjan, Beethoven och Brahms.