DELA

Kvartett firar 75 år med sång

Mariehamnskvartetten firar 75 år som sångargemenskap för män. Med anledning av detta ger man ut en historik över seglatser, sånger och fester. Gamla och nya MK-profiler intervjuas, och ett rikt bildmaterial visar kören såväl utomlands som på Åland.
I Stadsbiblioteket visas en miniutställning och två filmer med Mariehamnskvartetten.

Ljubljana svänger åländskt
Lindy hop-dansare i Mildreds swingskola har deltagit i en swingdansfestival i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Intresset för det åländska swingdansandet var stort från de internationella deltagarna. Ryktet om Åland som swingdansens ö har spridit sig efter dansevenemanget Windjammers Ball den gångna sommaren.
Arrangörerna för festivalen Scandinavian Shuffle i Mariehamn 2013 hoppas att festivaldeltagandet kommer att intressera många internationella dansare för Scandinavian Shuffle.

Fotografier visas i Lumparlands bibliotek
I Lumparlands bibliotek öppnar i dag en utställning med fotografier. Det är amatörfotografen Cecilia Karlsson som ställer ut sina bilder. Utställningen pågår till den 16 maj.

Litteraturdagarna blir film
Kalle Wetterström har beviljats medel från Mariehamns kultur- och fritidsnämnd för att utveckla en film om Mariehamns litteraturdagar. Wetterström har under åren samlat ihop material om litteraturdagarna. Enligt planen ska filmen färdigställas under 2012 och bli 45 minuter lång.

Landskapsstöd fördelade
Ålands kulturdelegation beslöt vid mötet 19 mars att dela ut landskapsstöd för kulturell verksamhet till Ålands slöjd och konsthantverk med 45.000 euro, Visans Vänner på Åland 3.500, Föreningen Kappsäcksteatern 5.000 och Kumlinge byalag 500 euro. 5.000 euro till slöjd och konsthantverk öronmärks för sommarens utställning i Eckerö post- och tullhus.
Dessutom tilldelades författaren Sanna Tahvanainen, dansarna Sofia Enros och Daniel Johansson samt teaterpedagogen Grete Sneltvedt resestipendium om 200, 250 och 200 euro. Tahvanainen ska resa till London för att färdigställa en roman om drottning Victoria av England. Dansarna har varit i Sloveniens huvudstad Ljubljana på en swingdansfestival. Grete Sneltvedt avser delta i en workshop i Oslo med röstpedagogen Nadine George.