DELA

Kulturtidskriften Horisont,

som utges av Svenska Österbottens litteraturförening och grundades för snart 60 år sedan, finns bland de fyra tidskrifter som undervisnings- och kulturministeriet beviljat kvalitetspris på 10.000 euro var. De övriga belönade är tidskrifterna Kuti, Tulva och niin & näin, skriver FNB.
I motiveringarna konstateras att Horisont med sitt utpräglade tvålandsperspektiv (just nu med chefredaktör i Sverige och redaktionschef i Finland) är en utmärkt och livaktig symbol för de nära kontakter som svenska Österbotten alltid haft till landskapen på andra sidan Kvarken. Horisont har alltid hållit hög kvalitet, och har stolta traditioner att förvalta som ett språkrör för en fri kulturdiskussion med hög ambitionsnivå.
Ari Sundberg, ordförande i redaktionsrådet, kallar i Österbottens Tidning priset ”en stor bonus”.Folkmusiker
säger ifrån om
främlingsfientligheten i Sverige. I tisdags höll aktiva folkmusiker en rad manifestationer runt om i landet mot främlingsfientligheten. På samma klockslag ordnades en hel rad med folkmusikjam. I Stockholm hölls dessutom en stor kulturdebatt med efterföljande folkmusikkonsert.
Som initiativtagare och arrangör för manifestationen stod nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet – en nyligen sammansatt grupp av professionella, amatörer och forskare inom folkkulturfältet.
– Den senaste tiden har det varit väldigt många uttalande om folkkulturen från olika håll och nu är det verkligen på tiden att vi som är utövare inom genren visar vår ståndpunkt och säger vad vi tycker, säger musikern Leif Ottosson som var en av initiativtagarna.Den danska filmen
”Submarino” har
vunnit Nordiska rådets filmpris i år, skriver FNB. Priset är på cirka 47.000 euro. Priset överräcks i Reykjavik den 3 november. Det är andra priset i rad för Danmark, ifjol gick det till Lars von Triers ”Antichrist”. Den vinnande filmen är regisserad av Thomas Vinterberg.
Filmen belönas bland annat för sitt manus.
– Det är en mycket mörk och tuff film. En mycket verklig men samtidigt berörande historia, beskriver Vinterberg själv sin film.
Den bygger på en roman av Jonas T. Bengtsson.
Fem filmer var nominerade för priset. Den finländska kandidaten var Joonas Berghälls och Mika Hotakainens film ”Den nakna mannen” (Miesten vuoro).