DELA

Kultursatsning i radion

”Kulturmagasinet’” heter ett nytt inslag i Ålands Radios tablå, som från och med nu kommer att sändas var tredje måndag med start den 15 augusti. Det första programmet, som alltså sändes igår men går i repris på lördag klockan 14, fokuserar på regeringens kulturpolitik under den gångna mandatperioden. I programmet betygsätter kulturarbetare det som varit och resonerar kring vad som borde göras bättre i valet, samt frågar sig om det alls spelar någon roll vad som står i ett regeringsprogram. Redaktör är Eva Nyberg.
”Kulturmagasinet” sänds klockan 9.40-10.30 med repris samma kväll klockan 20.30 samt lördagen därpå klockan 14. Också ”Kulturen på fredagar” mellan 11.40 och 12.00, med repris 17.30 samma dag samt på söndag klockan 09.00 återkommer denna vecka efter sommarpausen.9.000 personer besökte
Eckerö Post & tullhus

Utställningen ”The Undertow” med unga åländska konstnärer, installationerna ”Klänningen” och ”Figuranter” stängde på söndagen den 14.8 och kunde räkna in över 9.000 besökare sedan utställningen öppnade den 18 juni.
– Det är mycket bra siffror med tanke på att försommaren var lugn, säger Peter Winquist i ett pressmeddelande.
Utställningen ”Kraftfullt” och konsthantverksbutiken Formriket samt Postens Galleri med utställningen ”Åländska grusvägar och gamla bussar” håller öppet ännu till den 28.8
I Galleri Lugn & Ro pågår Kjell Ekströms akvarellutställning, som är öppen alla dagar.Jazzjubilar från Jakobstad
Jazzlegenden Sven ”Nago” Nygård, född 1931 i Jakobstad, fyller 80 år och firar det med en mottagning och konsert på Värdshuset Bed & Breakfast i Sibbo den 25 augusti mellan 15 och 18.
Nygård har bland annat fått utmärkelser som Svenska folkskolans vänners folkbildningsmedalj för musikalisk verksamhet (2009) och ”Jazz-legenda”-statyetten under Imatra Big Band-festivalen 2005.Kvinnliga journalister
från Afganistan

I helgen får Åland besök av sju kvinnliga journalister från Afghanistan, som besöker Finland i samarbete med föreningen Kvinnliga journalister och projektet ”Learning together”.
Sällskapet kommer bland annat att besöka Ålands Fredsinstitut för att lära sig mer om Åland och Fredsinstitutets genusarbete. Lokalt verksamma kvinnliga journalister har också bjudits in till ett erfarenhetsutbyte på tidningen Ålands redaktion på söndag klockan 14-17. Diskussionen kommer att handla om mediasituationen i Finland, på Åland och i Afghanistan.