DELA

Kulturpris till Göte Sundberg

Ålandsbankens kulturpris, som delas ut av Ålands kulturstiftelses styrelse, ges i år till pensionerade museichefen och sjökaptenen Göte Sundberg ”för hans långvariga och omfattande skriftställarskap som mångsidigt belyser utvecklingen av åländsk sjöfart och rederiverksamhet” skriver man i ett pressmeddelande.
Priset på 4.000 euro ges till pristagaren vid kulturstiftelsens vårmöte som hålls på torsdag i Ålands hotell- och restaurangskola. Då offentliggörs även den fullständiga prismotiveringen.
Ålandsbankens kulturpris instiftades år 1961 och har sedan dess årligen utdelats av Ålands kulturstiftelse.

Teatern <3 mig (Hjärta mig) visas
på Alandica den 12 april klockan 19. Föreställningen tar upp frågor kring unga, sex och internet och riktar sig bland annat till föräldrar, lärare, beslutsfattare och ungdomar. Åldersgränsen är 13 år. Fri entré.

Sven Wollter spelar huvudrollen i en ny
finlandssvensk film.
– Jag tycker att det är en underbar liten film om konstnärskap och det, ibland, självförtärande i konstnärskapet. Det svåra, men också det roliga, fantastiska, fantasifulla, märkvärdiga i konstnärskapet. Så säger Wollter om rollen som Georg i den nya filmen ”Georg och Lydia”. Filmen beskrivs som en roadmovie där Wollter spelar en döende konstnär som håller på och gör bokslut med sitt liv då han träffar den begåvade organisten Lydia, spelad av Maria Salomaa.
De här två, som befinner sig i två helt olika skeden av livet, möts under några korta dagar i Hangö och Helsingfors. Georg och Lydia har premiär på FST5 på onsdag klockan 21.30.

Mona Lisas gåtfulla leende ska italienska
forskare än en gång försöka reda ut vad som ligger bakom. Detta ska göras genom att öppna en grav och undersöka kvarlevorna av den kvinna man tror satt modell för målningen, berättar FNB.
Den italienska adelskvinnan Lisa Gherardin har länge misstänks vara modellen för Leonardo da Vincis berömda porträtt. Forskarna tror nu att de har hittat Gherardins grav i klostret Sant’Orsolas kyrka i Florens. Med hjälp av benen hoppas de på möjligheten att utreda gåtan bakom Mona Lisa.
Porträttet av Mona Lisa finns i Louvre-museet i Paris. Gravundersökningarna i Florens inleds i slutet av april.