DELA

kulturnotiser (bild överst)Stråktrio
och klarinett

bjuds det på i Kulturföreningen Katrinas sista arrangemang för året, en höstkonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn lördagen den 8 november kl 16. Det är stråktrion Zilliacus, Persson, Raitinen plus Harri Mäki på klarinett som spelar. I konserten bjuds det på musik av Crusell, Sandström, Hummel och Lindberg.
Stråktrion har en trogen publik på Åland. För ett par år sedan uppträdde den i Finströms kyrka med Bachs Goldbergvariationer. Trions inspelning av Goldbergvariationerna belönades, för övrigt, med Grammispriset 2005 som bästa klassiska ensemble och finns även att köpa hos Kulturföreningen Katrina. Goldbergvariationerna sändes som veckans konsert i Sveriges television år 2004 och finns nu tillgänglig på DVD.
Stråktrions senaste CD är en inspelning med Herman Berens musik ”The Three String Trios” som även den fått lysande recensioner. Medlemmar i trion är Cecilia Zilliacus, violin, Johanna Persson, viola, och Kati Raitinen, cello.Kulturnämnden
i Mariehamn köper
in fyra av de fotografier ur utställningen Åländska original som Tiina Tahvanainen nyligen visade ut i Ålands konstmuseum. Utställningen avslutades den 12 oktober. Det är bilder med Borghill Lindholm, Sixten Jansson och Matts Stenlund som köps in för sammanlagt 2.610 euro. Dessutom reserverade nämnden en bild med Tom Andersson, för inköp senare i år.Om möten med hav
i åländsk litteratur
skriver kulturjournalisten Alice Sundman i en artikel i det senaste numret av tidskriften Astra Nova i Helsingfors. De författare som hon refererar till är Anni Blomqvist, Katarina Gäddnäs, Uno Salminen, Karl-Erik Bergman och Carina Karlsson.
Alice Sundman medverkar i numret också med en kulturkrönika från Stockholm med fokus på teater och kvinnogestalter.
Sundman, som numera är bosatt i Stockholm är kulturredaktör på Länstidningen i Södertälje. Hon medverkar med kulturkrönikor från Stockholm i Nya Åland.