DELA

kulturnotiserMariehamns stad
firar på söndag
sin 149:de födelsedag. Det sker i Ålands museum mellan kl. 12 och 15. Stadsfullmäktiges ordförande Gunnar Jansson hälsar välkommen, filmen Mariehamn 100 år visas i filmsalen, Mariehamns stads kulturpristagare tillkännages, tårta samt kaffe för minst 149 personer serveras invid Café Socis i museet. oDeadline närmar sig
för årets konstrunda
på Åland. Peter Winquist som är kontaktperson för Åland påminner om att anmälningstiden går ut den 19 februari.
– Redan nu har över 20 konstnärer anmält sig till årets Konstrunda som genomförs under tre dagar mellan den 30 juli och 1 augusti, berättar Winquist.
I år kommer Ålands konstförening inte att anordna ordna aktiviteten ”Öppen ateljé” som man tidigare genomfört i maj. Fokus sätts i stället på Konstrundan.
– Ett starkt önskemål från arrangörernas sida är att få konstnärer/konstnärsgrupper som under Konstrundan kan ordna aktiviteter/workshopar där besökare i olika åldrar kan delta i konstupplevelsen.
På webadressen http://www.konstrundan.fi finns mera information om Konstrundan – som, med stöd av Svenska kulturfonden, genomförs i hela Svenskfinland.
Åländska deltagare i Konstrundan kan anmäla sig per e-post på adressen: aland@gmail.com. oI Sunds bibliotek
kan man just nu se
en utställning av Ritva Vasama. Hon ställer ut sin samling av blomvaser. Samtidigt kan besökare bekanta sig med en utställning av eleverna i Sunds skolas årskurs 1 och 2, som forskat i rymden och med utställningen ”Domherrar”, som avdelning tre vid Tosarby daghem gjort. oNationalmuseum
i Stockholm
öppnar torsdagen den 25 februari utställningen ”Rubens & van Dyck”, där besökarna får möta verk av två av 1600-talets främsta mästare samt några av de efterföljare som inspirerats av dem. Utställningen, som pågår till den 23 maj, sammanför verk av två av barockens främsta mästare, 1600-talsmålarna Peter Paul Rubens och Anthonis van Dyck, för att visa deras inbördes förhållande och den enastående inverkan de två hade på det samtida flamländska måleriet.
Totalt visas 123 verk, en blandning av porträtt, landskap, historiemåleri, köksstilleben och jaktscener. Flera verk kommer från Nationalmuseums egna rika samlingar av flamländsk konst som har kompletterats med lån från andra museer och samlingar.

Spel och danskvällen
i Önningebymuseet

med Kalle Almlöf och andra spelmän från Dalarna är på lördag kl. 19.30. Inte på fredag som det kom att stå i Nyans Obs det händer i torsdagens tidning. Entrén är fri och alla välkomna, meddelar arrangerande Kvinnfolk och Antons Vänner.