DELA

kulturnotiserKlaus Härös film
”Post till pastor Jakob”

har vunnit ett pris i USA. Den valdes till bästa utländska film på filmfestivalen i Santa Barbara i Kalifornien, skriver FNB..
”Post till pastor Jakob” har belönats med flera pris runt om i världen, bland annat i Kairo i Egypten och på den tyska Mannheim-Heidelberg-festivalen. I Finland fick filmen fyra Jussi-statyetter.
På filmfestivalen i Berlin offentliggjordes nyligen ett avtal om distribution av Härös film på biografer i USA.
– Det här är en betydande öppning i Nordamerika, och den kan leda till fler distributionsavtal för biografer i olika delar av världen, säger Filmens producent Rimbo Salomaa.Aki Kaurismäkis
film ”Le Havre”

får sin premiär i mars 2011. Filmen är exceptionellt dyr, för finländska förhållanden. Den kostar sammanlagt 3.850.000 euro att producera. Finlands filmstiftelse stöder filmen med 750.000 euro, skriver FNB.
Filmen handlar om en skoputsare som försöker rädda ett flyktingbarn. I filmen medverkar bland andra den franska skådespelaren André Wilms samt Kati Outinen och Elina Salo.
Kaurismäkis förra långfilm ”Laitakaupungin valot” (Ljus i skymningen) hade premiär 2006.Konstmuseet
Ateneum
återhämtar sig från Picassoruset genom att öppna en utställning som presenterar fotografen Caj Bremers livsverk, skriver SPT/FNB. Bremer, född 1929, är en av det efterkrigstida Finlands mest betydande fotojournalister.
Utställningen består av över 150 fotografier, de äldsta av dem från början av 1950-talet, de nyaste från ifjol.Grace Jones
och Nina Hagen
uppträder på evenemanget Kaisafest i Helsingfors den 12 juni. Båda ger sina konserter vid öppningen av evenemanget som ordnas i Kajsaniemiparken.
Grace Jones uppträdde i Finland även i fjol när hon gav en konsert på Flow-festivalen i Helsingfors. Jones och Nina Hagen för med sig en hel den erfarenhet till evenemanget. Jones är 57 år och Hagen 54 år gammal, konstaterar FNB.Spel och danskvällen
i Önningebymuseet
med Kalle Almlöf och andra spelmän från Dalarna är på lördag kl. 19.30. Inte på fredag som det kom att stå i Nyans Obs det händer i torsdagens tidning. Entrén är fri och alla välkomna, meddelar arrangerande folkmusiklaget Kvinnfolk och Antons Vänner.