DELA

kulturnotiserDokumentärfilms-
maraton för unga
blir det under filmfestivalen Vera. Åländska ungdomar får även i år möjlighet att delta i en fyra dagars intensiv filmkurs under festivalen som hålls den 3–7 mars.
Från Helsingfors kommer Axxels City folkhögskolas medialinje med lärare och utrustning till Mariehamn. Kursledare är Harald Antskog. Deltagarna utvecklar gruppvis en genomförbar idé som kan spelas in och klippas till en 5-8 minuters dokumentärfilm med premiär på festivalens sista dag. Antalet deltagare är begränsat till sex ungdomar.
Allt tekniskt arbete försiggår inne på Alandica och festivalbesökarna kan följa med hur en en film växer fram. Fjolårets kurs var mycket populär, flera har fortsatt med film och deltar i årets ungdomsfilmstävling.
Mera information kan man få om man vänder sig till Per-Ove Högnäs på telefon 15 284 eller via e-post på pelagofilm@co.inet.fi. Högnäs tar också emot anmälningar. oWebbforumet
flerspråkig.se
inledde sin verksamhet i torsdags med en kunskapsinsamling från föräldrar i Sverige som lärt sina barn fler språk. Tanken är att utifrån minst 100 berättelser från föräldrar om hur de lyckats lära sina barn fler språk, skapa en komplett guide som framtida föräldrar kan ta del av när de vill bevara sitt modersmål i nästa led.
– Det finns idag inte bara 1,1 miljon invandrade svenskar, dessa har också fått snart 1 miljon barn, som nu själva börjat bli föräldrar. Att föra vidare språk i tre generationer är en utmaning och kräver mycket kunskap och stöd. Det här blir ett sätt för oss att bidra till att bevara Sveriges flerspråkighet, säger Ronnie Dahl, områdesutvecklare i norra Botkyrka som driver sajten tillsammans med samhällsentreprenören Carlos Rojas.
Under två månader hoppas de att få in minst 100 berättelser från föräldrar som lärt sina barn fler språk, utifrån vilka en guide för utlärning av fler språk till barn ska skapas.
Under adressen: http://www.flersprakig.se/content/tipsa-om-hur-vi-ska-laera-barnen-fler-sprak hittar man forumet.
I dag, måndagen den 21 februari, firas den internationella modersmålsdagen, tillkommen på initiativ av FN-organet för utbildning och kultur Unesco.