DELA

kulturnotiserMyntskatten
från Vårdö, som
sommarålänningen Anneli Danielsson fann 2008, presenteras vid en lunchguidning i dag, tisdag, kl.12 i Ålands museum. Det är Marcus Lindholm som presenterar skatten , visar bilder från fyndplatsen och berättar om varför skatten lades ner i början av 1500-talet. De 18 mynten, som nu återkommit från konservering i Göteborg, visas också.
Anneli Danielsson fann skatten när hon skulle lägga om ett blomland vid sommarstugan i Sandö sommaren 2008.Åländsk-svenska
bandet Oriel Joans

får beröm på den italienska bloggen (Just another) pop song, som är inriktad på skandinavisk indiepop.
Oriel Joans släppte nyligen sin första självbetitlade platta på nätet. Bloggaren kallar den årets ”första stora album” och jämför bandet med Kings Of Convenience, Fleet Foxes och The Perishers. Han hyllar kvartettens sång, eleganta arrangemang och det mångsidiga låtmaterialet.. Allt är gjort av bandet och inspelat och mixat av åländske medlemmen Lars Bomanson.
Slutsatsen är att Oriel Joans är ett av de mest intressanta och lovande banden i Skandinavien, och recensenten kan inte förstå hur de i vanliga fall så lyhörda skandinaviska indiebolagen inte snappat upp det här bandet.
Plattan finns på bland annat på http://www.orieljoans.com samt Itunes och Spotify. oAmatörer och
frivilligorganisationer

kan från och med i år söka bidrag för projekt via Nordiska ministerrådets kultur- och konstprogram.
Kultur- och konstprogrammet har hittills varit avsett endast för professionella aktörer, men nu öppnas programmet även för amatörer och frivilligorganisationer. Detta som en följd av beslutet de nordiska kulturministerierna fattade i oktober om hur de gemensamma kulturmedlen skall fördelas.
Programmet stöder projekt inom alla kultur- och konstformer. Projekten bör ha deltagare från minst två av de nordiska länderna eller självstyrande områdena, det vill säga Danmark, Sverige, Finland, Island, Norge, Grönland, Färöarna eller Åland. Bland ansökningarna från amatörkultursektorn och frivilligsektorn prioriteras projekt som genomförs i samarbete med professionella konstnärer och kulturaktörer.
Programmet består av två delar. En del som stöder produktionsinriktad verksamhet och en del som stöder kompetensutveckling i form av kurser, seminarier eller workshops. Kvalitet och nytänkande är väsentliga kriterier för stöd.