DELA

kulturnotiserTvå böcker av
Greta Westerholm
skall Önningeby hembygdsförening ge ut i nytryck som ett led i firandet av att det gått 150 år sedan Victor Westerholm, Önningebykolonins grundare, föddes. Greta Westerholm var dotter till Victor Westerholm och hans hustru Hilma, födda Alander. Böckerna, ”I sommarhatt till Åland” och ”Tösen med långa flätor” kom ut på Åboförlaget Bro 1940, respektive 1943. Enligt Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening är tösen med långa flätor Hilma Westerholm som tillägnades boken på sin 80-årsdag 1943.
– Greta Westerholm var Victor och Hilmas äldsta dotter. Hon föddes 1886 på Åland och avled 1971 i Åbo. Hennes böcker är fyllda med nostalgiska familjeminnen och Greta hade ett genuint intresse för sin fars konstnärsskap. De ger autentiska glimtar ur familjens liv och har trots det lilla formatet stort dokumentärt värde. Böckerna innehåller även intressanta, etnologiskt värdefulla uppgifter, säger Ekström.
Böckerna ges ut i en volym.Vokalisttävlingen
får elva deltagare,
i åldern 13-30 år. Nio tjejer och två killar är anmälda meddelar arrangören Ålands ungdomsförbund. Vokalisttävlingen avgörs den 5 april på Breidablick i Finström.
– Vi ser fram emot en spännande tävling, säger verksamhetsledare Inger Lundberg.
Lilla Vokalisten består, som tidigare meddelats, av 35 bidrag av 47 tävlande barn och genomförs på Solbacka i Saltvik den 20 mars. Deltagare är 44 tjejer och tre killar i åldrarna 9-13 år.
– Även här finns det en stor bredd på låtvalen; rap, pop, rock, ballader, dansband, schlager. Soundway har en första övning med deltagarna på söndag, den 28 februari, för att kunna öva in låtarna i rätt tonlägen, därefter sker ännu en övning den 19 mars och genrep blir det på dagen den 20 mars.