DELA

Kulturnotiser

Nominerad till
Nordiska
rådets musikpris 2010 från Åland är denna gång tonsättaren Kjell Frisk för sitt verk Aubade-Estampida. Temat för i år är ”ett nutidsverk, inom vilket alla utövare bär sin egen röst”.
Som nominerad man är Kjell Frisk inte ensam – hela 12 av de 13 kandidaterna är män. Till Svenska Dagbladet säger Eva Öhrström, professor i musikvetenskap vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, att ”om Nobelkommittén klarar av att hitta kvinnliga kandidater till Nobelpriset, borde också Nordiska Rådet klara av att hitta kvinnliga kandidater till musikpriset.”
Övriga nominerade är Hans Abrahamsen och Simon Steen-Andersen (Danmark), Jukka Tiensuu och Sebastian Fagerlund (Finland), Daníel Bjarnason och Thurídur Jónsdóttir (Island), Lasse Thoresen och Christian Wallumrød (Norge), Jesper Nordin och Jan W. Morthenson (Sverige), Tróndur Bogason (Färöarna), Rasmus Lyberth (Grönland).
Musikpriset offentliggörs den 1 juni. Förutom äran får vinnaren även 450.000 svenska kronor i prissumma.

Barnboksförfattaren
Thomas Halling

som bland annat skrivit ”Finnes Agnes” böckerna kommer till Ytternäs skola på fredag kväll. Författaren är inbjuden för att medverka under en av skolans återkommande läsnätter för alla elever i årskurs 1-6 med föräldrar.
Även IFK Mariehamns spelare är på plats mellan klockan 19 och 20 med var sin favoritbok för att tipsa om och dela läsupplevelser. Läsnatten anordnas av Föreningen Hem och skola i Ytternäs skola

Kjell Ekström
ställer just nu

ut 20 akvareller med vintermotiv på Salt i sjökvarteret. Några av dem är nya, andra har några år på nacken. Till motiv har Kjell Ekström inspirerats av snöflingor. Utställningen blir kvar till den 27 mars.