DELA

kulturnotiserHela 160 unga
skrivare deltar
med egna alster i den skrivtävling som under vintern arrangerats för elever i årskurs nio. Det är Nordens institut på Åland som för tredje året i rad ordnat tävlingen. Temat är ”Skugga”, alltså samma tema som Mariehamns litteraturdagar valt detta år, berättar Lina Antman som är projektledare.
Som Nyan tidigare noterat har författaren Leo Löthman besökt skolor runt om på Åland för att inspirera eleverna i skrivandet.
En jury bestående av Karin Erlandsson, Liz Lindvall och Leo Löthman har nu gått igenom skrivalstren och prisutdelning skall det bli i samarbete med Ungdomens litteraturdagar och den mingelfest man ordnar för årskurs 9 på stadsbiblioteket fredagen den 19 mars klockan 11.30-14.00, alltså samma dag som Mariehamns litteraturdagar invigs.
Prisutdelningen avslutas med att låtskrivaren och kompositören Peter Hägerstrand, som också arbetar med låtskrivarworkshoppar för årskurs 8 under Ungdomens litteraturdagar, framför ett av bidragen som han tonsatt.
Bland de inlämnade bidragen sållas ett antal ut för den antologi som ges ut i samband med prisutdelningen.Alandicas första år
skall utvärderas
vid en diskussion som landskapsregeringens kulturbyrå och Alandicas driftsbolag arrangerar på kultur och kongresshuset tisdagen den 23 mars. Enlikt kulturkonsulent Yvonne Törneroos skall man fokusera både på det år som gått sedan huset togs i bruk och på framtiden.Om hur ordning
växer ut kaos

och om sin värld skall ”livsforskaren” Klaus Rahikainen berätta i Finströms bibliotek onsdagen den 17 mars kl. 18.30. Han utgår från sin nya bok som heter just ”Ordning ur Kaos”.Temat för årets
Crusell-vecka i Nystad
i år är Wien. Träblåsfestivalen, som arrangeras den 24-31 juli, kommer att presentera musik från Wien från barocken och fram till inledningen av 1900-talet. Årets inhemska kompositörsgäst är Olli Kortekangas, rapporterar FNB.
Klarinettisten och tonsättaren Bernhard Henrik Crusell, föddes i Nystad den 15 oktober 1775 och dog i Stockholm den 28 juli 1838.