DELA

kulturnotiserEn blandning av
teater och nycirkus
blir det när Svenska teatern i Helsingfors, efter en paus på 20 år ger, ger ”Pippi Långstrump”.
– Förslaget att ta med nycirkus i uppsättningen var Pippis, alias Alma Pöystis, som gillar att jobba med kroppen och som är förtjust i den akrobatiska moderna konstformen. Sedan i somras har Alma Pöysti gått i hård cirkusskola för att klara de trick som behövs då man ska spela världens starkaste tjej, skriver FNB/SPT.
Familjepjäsen med premiär den 20 mars regisseras av Marcus Groth som säger att han gått fram med varsam hand då han bearbetat pjäsen.
– Berättelsen om Pippi är en mästerverk som det inte är någon vits att förstöra eller förbättra för mycket.Temat för årets
Crusell-vecka i Nystad
i år är Wien. Träblåsfestivalen kommer att presentera musik från Wien från barocken och fram till inledningen av 1900-talet. Årets inhemska kompositörsgäst är Olli Kortekangas, rapporterar FNB.
Crusell-veckan i Nystad arrangeras under tiden 24–31 juli.
Klarinettisten och tonsättaren Bernhard Henrik Crusell, föddes i Nystad den 15 oktober 1775och dog den 28 juli 1838 i Stockholm.Om hur ordning
växer ut kaos

och om sin värld skall ”livsforskaren” Klaus Rahikainen berätta i Finströms bibliotek onsdagen den 17 mars kl. 18.30. Han utgår från sin nya bok som heter just ”Ordning ur Kaos”.Teosto betalade
mindre ersättningar
till finländska artister för inspelat material i fjol, berättar FNB. Förra året var ersättningarna 5,5 miljoner euro och det är tio procent mindre än år 2008. Det betyder att Spotify och andra lagliga digitala distributionskanaler för musik inte har ersatt den minskade försäljningen av fysiska ljudupptagningar så som cd-skivor.
Ersättningar för inspelning betalas ut till tonsättare, textförfattare och musikens producent då musiken spelas in på till exempel en cd-skiva eller används i en film.
Teostos försäljningsintäkter för användning av musik var i fjol 41 miljoner euro. Av den summan delade man ut drygt 35 miljoner euro till finska och utländska tonsättare, textförfattare och musikproducenter vars musik har spelats offentligt i Finland.