DELA

kulturnotiserFörfattaren
Märta Tikkanen
har fått en bibliografi. Siv Storå, bosatt i Åbo och Geta, har sammanställt bibliografin som omfattar åren 1956-2008. Storå är litteraturforskare och tidigare överbibliotekarie vid Åbo Akademis bibliotek. Hon har doktorerat på Olof Lagercrantz tidiga författarskap och också sammanställt en biografi över dennes produktion åren 1933-1950.
Siv Storå har tidigare intresserat sig för Märta Tikkanens författarskap och skrivit om henne i recensioner och andra artiklar, bland annat i Finsk Tidskrift.
Åbo Akademis bibliotek är utgivare av bibliografin, med titeln ”Av och om Märta Tikkanen”, som omfattar 241 sidor.Monika
Fagerholms
roman ”Den amerikanska flickan” i engelsk översättning ”The American Girl” får ett strålande omnämnande i aprilnumret av amerikanska talk show-stjärnan Oprah Winfreys tidskrift, O – The Oprah Magazine.
– Jag är jätteglad. Det här är ett utmärkt sätt att få flera läsare, säger Monika Fagerholm till FNB/SPT om publiciteten.
The Oprah Magazine har en upplaga på 2,5 miljoner. Amerikanska mediekonsulten och marknadsföringsforskaren Susan Harrow säger till Ilta-Sanomat att ett omnämnande i tidskriften är att jämföra med en Oscarsstatyett.
”The American Girl” beskrivs i The O Magazine som en mästerlig, eftertänksam thriller om flickan som inte lekte med elden.Tove Jansson
uppmärksammas
av Jomala bibliotek med anledning av att Janssons muminfigurer fyller 65 år. Det sker i form av en liten utställning som öppnar torsdagen den 25 mars kl 14. Utställningen innehåller information om författaren och prov på hennes produktion.
Kultursekretarere Signe Järvenpää berättar också att biblioteket håller en påskpysselkväll som onsdagen den 24 mars kl 18–20. Både barn och vuxna är välkomna, men anmäl deltagande på förhand på telefon 31690.Flera finländska
författare är
nominerade till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne där vinnarna tillkännages på onsdags, den 24 mars i Vimmerby. Bland totalt 167 nominerade kandidater från hela världen finns i år sju representanter för Finland: författaren Tove Appelgren, författaren Aino Havukainen och illustratören Sami Toivonen, författaren och illustratören Mauri Kunnas, författaren Hannu Mäkelä, samt författarna Sinikka och Tiina Nopola.