DELA

kulturnotiserDiamanter som
blixtrar till

finner Erik Bergqvist i Sanna Tahvanainens diktsamling ”Allting är amerikanskt”, som han recenserar i Hbl: ”Dessa diamanter blixtrar till i dikterna utan att förklara något och läsaren tycker om det.”
Bergqvist tycker att den narrativa (berättande) principen i diktsamlingen inte är fel i sig men skriver också att den börjar kännas aningen uttömd. Han tillägger dock att ”Tahvanainen visar stor säkerhet inom sin metod”.
På Nyans kultursida recenserades diktsamlingen av Carina Karlsson måndagen den 15 mars.Stor sång- och
musikfest i Åbo
blir det i juni 2011. Planeringen inför festen som är den 23 Finlandssvenska sång- och musikfesten är redan i full gång. Det är över trettio år sedan denna finlandssvenska storsatsning på sång- och musik senast arrangerades i Åbo.
”Ta i Ton” blir det samlande namnet för sång- och musikfesten. Sång- och musikfesten bjuder både på centrala program och förbundskonserter. Konserterna skall bilda ett pärlband av musikupplevelser
Målsättningen är att smala 4.000 sångare och instrumentalister till Åbo den 9-12 juni 2011.
På websidan http://www.taiton.fi finns aktuell information om sång- och musikfesten.Arcadafilm vann
pris för bästa
studentfilm på Tampere Film Festival. ”A Kosovo Fairytale” (En saga från Kosovo) har regisserats av Anna-Sofia Nylund från Arcada samt Mark Middlewick och Samantha Nell, båda från Arcadas partnerskolor i Sydafrika. Filmen är ett resultat av ett samarbetsprojekt mellan högskolan Arcada och Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors samt University of the Witwatersrand och AFDA i Sydafrika.”Bernadotter
i svart och vitt”
heter en utställning som nationalmuseum i Stockholm visar under Bernadotte-året. Utställning består av svartvita porträtt av det bernadottska kungahuset från Karl XIV Johan och framåt. Tyngdpunkten ligger på fotografier från 1900-talet, men även verk från 1800-talet visas.
– Tillsammans ger de en god bild av den fotografiska porträttkonsten i Sverige under de senaste 150 åren, skriver museet i ett pressmeddelande.
Fotografierna kompletteras med ett urval av grafik och teckningar, främst från de första generationerna av huset Bernadotte.