DELA

kulturnotiserCarl Michael Bellman
får temaveckor på
restaurang Hjorten i Mariehamn i april. Det är studerande inom högskolans Hospitality Managment-program har valt att uppmärksamma Bellman med anledning av att det i år gått 270 år sedan skalden föddes.
Den 8-10 och 15-17 april, har allmänheten möjlighet att njuta av god mat i 1700-tals inspirerad miljö på restaurang Hjorten. Ålands litteraturförening står för underhållningen på fredags- och lördagskvällarna, berättar lektor Sven Schauman.Åbo konstmuseum
efterlyser målningar

av konstnären Otto Mäkilä (1904–1955). Museet arrangerar våren 2011 en omfattande utställning av Mäkiläs produktion. Utställningen visas 28.1–29.5.2011.
Otto Mäkilä var en av de viktigaste finländska bildkonstnärerna under förra hälften av 1900-talet. I hemstaden Åbo minns man honom som en modernismens mästare vars inverkan på stadens konstliv var mångsidig och betydelsefull.
Till den kommande utställningen efterlyser museet målningar av Mäkilä från 1930- och 1940-talet.
– Vi är också intresserade av målningar från 1950-talet som representerar den så kallade maskintematiken, skriver museet i ett pressmeddelande.
All information om verken behandlas konfidentiellt
Den som har målningar av Otto Mäkilä ta kontakt med amanuens Mia Haltia/Åbo konstmuseum, Auragatan 26, 20100 Åbo, telefon (02) 2627096, e-post: mia.haltia@turuntaidemuseo.fi.Östersjöförfattarnas
råd har hållit sitt
sitt årsmöte den 26-27 mars på Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby, berättar rådets finländska ordförande Janina Orlov.
Under mötet antogs Union of Belarusian Writers (UBW) som bildades 1934 i Vitryssland,och därmed är landets äldsta författarförbund, som fullvärdig medlem. Det innebär att Baltic Writers Council i dag består av tjugo litterära organisationer med cirka sextontusen medlemmar i elva länder i Östersjöområdet. Under årsmötet informerades deltagarna om det problematiska läget för medlemmarna i det vitryska förbundet.
– Eftersom yttrandefrihet och fritt utbyte av tankar och idéer, ingår i de grundläggande målsättningarna för Baltic Writers Union, kommer rådet att noggrant följa med den fortsatta utvecklingen i Vitryssland, heter det i pressmeddelandet från mötet.