DELA

Kulturnotiser

Svenska Teatern
deltar för första gången
i världens största teaterfestival Fringe i Edinburgh.
På fredag är det premiär för den engelskspråkiga uppsättningen av Joakim Groths pjäs ”Death of a Theatre Critic”, eller ”En teaterkritikers död” som Svenska Teatern uruppsättning hette.
Pjäsen spelas på engelska med lokala skådespelare på Courtyard Pleasance, men huvudrollen tolkas av Marcus Groth.
– Min intention var att hela ensemblen skulle vara från Storbritannien, men vi hittade ingen som var lika bra som Marcus, säger Joakim Groth som både skrivit och regisserat.
Redan innan premiären på fredag uppmärksammas pjäsen av The Times tunga teaterkritiker Libby Purves.
I tidningen den 30.7 plockar kritikern ut fem pjäser hon absolut vill se under festivalveckorna. Bland ett utbud på över 2000 pjäser plockar alltså Libby Purves ut Svenska Teaterns föreställning – ”I can´t resist this”, säger hon i The Times”.Om sprickor i
småstadsidyllen

handlar en dokumentär som sänds i FST5 nästa vecka. Vad händer egentligen bakom kulisserna i det som en gång var Finlands lyckligaste stad, Närpes, och i sommarstaden Hangö? Sprickor i småstadsidyllen är ett granskande debattprogram om hur ungas illamående tar sig uttryck.
Joni Puisto och Oscar Cavonius från Hangö och delar med sig av sina upplevelser i programmet. I programmet deltar också Närpesungdomarna Patricia Ingström och Kim Påfs som berättar om hur de upplever skolsystemet och vad som händer på fritiden.
Favoritsysselsättningen bland många ungdomar är att dricka alkohol. Förutom ungdomarna medverkar sjukhuslärare Heikki Kurkiala, ungdomsarbetare Nina Sjölander och Finlands svenska lärarförbunds ordförande Dan Johansson. De försöker hitta lösningar på ungdomarnas problem. Programmet som producerats av Åbo Akademi i Vasa/MediaCity 2010 sänds i FST5 den 11 augusti klockan 20.25.Allt ljus på Hasse
”Kvinnaböske” Andersson

blir det i Radio Vega på måndag klockan 14.03. Anderssons sånger Änglahund, Skomagare Anton och Måsen har spritt hopp och livsglädje i hela Norden. Ändå drabbades han själv av en djup depression som höll på att kosta honom livet.
Thomas Lundin hälsar på hemma hos en av Sveriges mest kända skåningar Hasse ”Kvinnaböske” Andersson som varken bor i Kvinnaböske eller Skåne, utan i djupaste Värmland invid sjön Möckeln.