DELA

kulturnotiserOperastaden
Nyslott får ett
nytt konstevenemang i sommar, då man börjar visa naturfilmer i konstcentret Retrettis grottsal i Punkaharju. På den första internationella naturfilmsfestivalen i Nyslott visas 15 filmer, skriver FNB.
Bland annat ingår Juha Taskinens nya film om vikarsälen.
I samband med operafestivalen visas också videor och fotoutställningar med naturmotiv på olika håll i Punkaharju, Nyslott och Kerimäki. Evenemanget inleds den 19 augusti.Sjöhistoriska
museet i Stockholm
får en ny utställning som väntas bli klar i slutet av året. Arbetet med den nya utställningen som kallas Shipping & Shopping har nyligen inletts.
– Utställningen kommer att handla om handel och sjöfart och är tematiskt uppbyggd med fem teman: handel, fartyg, sjömän, möten och hamnen, avslöjar projektledaren Tove Frambäck.
– Utställningen kommer innehålla mycket föremål från Sjöhistoriskas föremålssamling. En del av dem är kända – andra är okända. Vi kommer visa föremål från sjömän, som kläder, verktyg och tillbehör. Och så kommer vi att visa en del vapen – handelsfartygen försvarar sig ju.
Tove Frambäck lovar också mycket fartyg. Drygt 150 av museets samling av 2000 fartygsmodeller visas upp.”Vattenliv” är namnet
på en ny utställning
med fotografier tagna av Pamela Ahlskog och Anne-Mari Tornberg som visas på Föglö bibliotek under april och maj, berättar bibliotekarie Berit Andersson.
Utställningen kan ses under bibliotekets öppettider.Teddybears spelar
på Dramatens stora
scen och släpper även sitt album ”Don Carlos” med teatermusik den 31 maj. Teddybears skrev musiken till ”Don Carlos” som spelades på Dramaten 2009, och nu framför bandet musiken live på stora scenen tillsammans med skådespelare ur ”Don Carlos”.
– Tillsammans väver bandet och ensemblen ihop musik och text till en ny form på teatern, skriver Dramaten i ett pressmedelande.
Med Don Carlos satt förre teaterchefen Staffan Valdemar Holm punkt för sin tid på Dramaten, och ensemblen bestod av bland andra Andreas Rothlin Svensson, Nina Fex och Gunnel Fred.
Spelningen på Dramaten den 31 maj ingår i Dramaten&, teaterns nya rubrik för musik och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare efter föreställningar, debatter och scenkonst.