DELA

kulturnotiserIngmar Bergman
får en promenad
i sitt namn i Helsingborg i Sverige. Bengt Ekerots oförglömliga gestaltning av Döden i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet har återuppstått som en 7,8 kilometer lång promenad i staden.
Istället för att utgå från en vacker miljö och skapa en promenad utgår ”Dödenpromenaden”från konturerna av Bengt Ekerot som Döden samt en karta.
Promenaden är framtagen av Lokaldelen.se och Studio Total som ett experiment i hur vi läser kartor och hur upplevelsen av kartor kan förhöjas.
Ingmar Bergman var teaterchef på Helsingborgs stadsteater 1944-1946.Föreningen Ålands
orgelfestival har

hållit årsmöte. Henryk Gwardak omvaldes enhälligt som styrelseordförande. Även de övriga styrelsemedlemmarna omvaldes: Benny Andersson, Kaj-Gustav Sandholm och Kerstin Söderlund. Till suppleant omvaldes Carin Snellman.
Årets orgelfestival arrangerar föreningen mellan den 26 juni och 3 juli. Det är årgång 36 av festivalen som är landskapets äldsta återkommande musikfest.
– Festivalen har blivit ett populärt och uppskattat evenemang och är en viktig kulturresurs för landskapet, skriver föreningen.
I år uppträder musiker från Åland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Frankrike, Holland, Polen och Italien. Programmet är varierande och innehåller både klassiska orgelkonserter, lunchkonserter, en jazzkonsert och en traditionell barnkonsert. Det bjuds på folkmusik, en stråkkvartett, orgel och saxofon samt en kvinnlig orgelduo från Italien.
Totalt ingår i årets program 14 konserter i nio kyrkor runt om på Åland.Nyan-serien
”Åländska ord”,
där språkvetaren Ralf Svenblad skriver om åländska ord och uttryck, finns nu också på Nyans hemsida. På Kultur & Nöje på hemsidan eller direkt via adressen http://www.nyan.ax/kultur_noje/alandska_ord.pbs hittar man de populära ordspalterna. o