DELA

kulturnotiserJenny Carlstedt
får det kulturpris
som via Ålands kulturstiftelse delas ut av Ålandsbanken. Enligt kulturstiftelsens ordförande Henrik Gustafsson tilldelas Jenny Carlstedt, som är verksam vid operan i Frankfurt, priset för ”en sångarkarriär som fört henne till positionen som en framstående soloartist både hemma och i utlandet och till engagemang på europeiska operascener”.
Priset överlämnas vid kulturstiftelsens offentliga föreläsning onsdagen den 28 april i Ålands hotell- och restaurangskola. Prissumman är 4.000 euro.
Den som håller årets offentliga föreläsning är professor Bo Ralph, ledamot av Svenska Akademien. Han är verksam som professor i Nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Rubriken för hans föreläsning hos kulturstiftelsen är ”Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”, hämtad ur Gustaf III:s instiftelsebrev för Akademien.
Föreläsningen är öppen för allmänheten.Även musikalen
Chicago som
Ta Dam-teatern skall ge på Alandica på fredag kan beröras av det isländska askmolnet och flygstoppet. Tessa Nordlund som är med och arrangerar berättar att flera av de unga skådespelarna sitter strandade på Europas flygplatser.
Enligt Nordlund har man redan vidtagit åtgärder och börjat träna in med reserverna men hoppas in i det längsta att ungdomarna skall komma fram i tid.
– Ambassader på de olika orterna har varit inkopplade för att hjälpa till att få hem ungdomarna hem.
Största delen av truppen anländer dock med färja i dag på eftermiddagen. oUtställningen
med hantverk
från mediskurser i Ålandsbankens utrymmen i Kattby i Hammarland är nu inne på sin sista vecka. På utställningen finns knypplade arbeten, en massa olika vävda föremål som tex dukar, mattor, tavlor, sydda skrin, väskor av kaffepaket, med mera.