DELA

kulturnotiser



Kläder från 1700-talet
kan man lära mera
om när Wårdö kulturstiftelse håller vårmöte i Vårdö skola tisdagen den 27 april. Det är den kända käddesignern och tidsresenären Gunilla Nilsson som berättar om 1700-talets kvinnodräkter.
I samband med mötet visas en modell av den informationstavla om ”Ålands-kongressen” 1718-1719 då inemot 2.000 personer från Sverige och Ryssland under stora ofreden vistades i Lövö by
Tavlan kommer att placeras på Kvarnberget ovanför byn. Den skall enligt kulturstiftelsen avtäckas ”före högsommaren”.
Såväl Vårdöbor som andra intresserade är välkomna till stiftelsens möte som inleds kl 19 med förhandlingar.



Skådespelaren
Dick Idman

kritiserar flödet av samhällsmedel till teatrar ”som tagit på sig rollen av affärsföretag”. I en 60-årsintervju för SPT/FNB uttrycker han sin kritik.
– Det är absurt att stats- och kommunsubventionerade teatrar har tagit på sig rollen som affärsföretag. Är det faktiskt meningen att offentliga medel ska gå till Helsingfors stadsteaters svindyra avtal med Walt Disney eller till Svenska Teaterns exportbolag som säljer dåliga musikaler till de forna öststaterna, undrar Idman.



Akademiska
Orkestern vid
Åbo Akademi ger vårkonsert konsert för ”nya och gamla Åbo” onsdagen den 28 april kl 19.30 i Åbo FBK-hus, Eskilsgatan 5. Kapellmästare Sauli Huhtala, solist mezzosopran Mari Sares. Det blir musik av Anderssén, Ensiö, Hongisto, Kothen och Sibelius. Det man presenterar är aboensisk musik från 1800-talet till i dag.



Professor
Max Engman har
valts till ny ordförande för Svenska litteratursällskapets styrelse. Beslutet fattades vid styrelsens möte i torsdags. Max Engman har varit medlem av Svenska litteratursällskapets styrelse sedan år 1980. Han tar över ordförandeskapet efter professor Håkan Andersson.



Nationalbalettens
vår kulminerar med
verk av Fonte, Forsythe och Naharin. Baletten avslutar sin vårsäsong med en helhet av tre verk inom nutidsdans: ”Under danshimlen” med premiär i maj. ”Under danshimlen” presenterar två verk av vår tids jättar inom koreografi, William Forsythe och Ohad Naharin, samt en koreografi av den uppåtgående stjärnan Nicolo Fonte. Var och en av de tre koreograferna bygger sitt verk på stark fysik. o