DELA

kulturnotiserÅbo filharmoniska
orkester gästspelar
i Alandica på torsdag kväll, den 29 april.
– Första gången orkestern besökte Åland var i början av 1990-talet då man gav konsert i Jomala kyrka, berättar orkesterns informatör Elina Syrjänen.
Åbo Filharmoniska Orkesters rötter sträcker sig ända till Musikaliska sällskapet i Åbo som grundades år 1790. Orkestern, som blev kommunal år 1927, består i dag av 74 musiker.
Konserten, som inleds kl.19, arrangeras av Röda Korset på Åland i samarbete med Viking Line och Nordens institut. Allt överskott går oavkortat till Röda Korsets barn- och ungdomsverksamhet på Åland.
Stefan Simonsen, verksamhetsledare Röda Korsets Ålandsdistrikt, förväntar sig en sprudlande kväll.
– Det är en fantastisk orkester och bäst av allt är den positiva stämning den förmedlar till publiken. Man kan knappt sitta still när man lyssnar och glädjen är minst sagt smittande.
Solister är tenoren Dan Karlström och sopranen Lisa Fornhammar. Orkestern leds av Ralf Kircher från Wien. oSpelmannen
Magne Eriksson
från Vårdö, numera bosatt i Mariehamn, har fått ett tredjepris i Finlands svenska spelmansförbunds valstävling. Pristagarna kungjordes i samband med förbundets förbundsdag i Tusby i Nyland. ”Vals i Västervik” är namnet på det alster som Magne Eriksson deltog i tävlingen med.
Han delade tredjeplatsen med Kjell Strandholm. Förts priset gick till Sven Söderlund med ”Nils-Eriks vals” medan Klas Nyström kom på andra palts med ”Kasnäsvalden”. oSista finalen
i Kunskapscupen
i Ålands radio sänds i dag, tisdag. Kunskapskupen är som bekant en frågesport för sjätteklassare på Åland som hållits sedan 2006.
Det blir Strandnäs 6 B och Eckerö som gör upp om vem som får åka till Helsingfors senare i maj. Helsingforsresan är första pris i tävlingen. som direktsänds från stora studion i radiohuset i dag kl 10.30.