DELA

kulturnotiserSvenska Teaterns
musikalsuccé

”Play Me” spelas nu de sista gångerna. Med anledning av att teaterbyggnaden skall renoveras måste Svenska Teatern lägga ner musikalen redan i vår. Det finns chans att se ”Play Me” ännu tolv gånger den 4-15 maj. Den sista föreställningen spelas på Svenska Teatern, Stora scenen den 15 maj.
Hittills har musikalen setts av ca 45.000 åskådare. Musikalen hade urpremiär den 9 september 2009.
Framtiden för ”Play Me” ser dock ljus ut. Flera utländska producenter i Polen och Tyskland är intresserade av den. Svenska Teaterns produktionsbolag Ace Production har inlett förhandlingar också med teatrar i övriga Europa. Precis som Spin kommer produktionsbolaget att sälja musikalen vidare som ett helhetskoncept. Långtgående förhandlingar om en uppsättning av den också på finska pågår också. .Skandinaviska
interiörer

bjuder Nationalmuseum i Stockholm på i sin sommarutställning i år. Utställningen ”Hemma – skandinaviska interiörer i konsten” fokuserar på hemmet som motiv. Med verk huvudsakligen ur Nationalmuseums egna samlingar visas hur hemmet har skildrats på olika sätt i konsten och hur inredningstrenderna har förändrats. Utställningen börjar den 16 juni och pågår fram till den 15 augusti.
Den 16 juni öppnas utställning som innehåller verk av några av de mest folkkära skandinaviska konstnärerna från 1700- och 1800-talen. Utställningen belyser likheter och skillnader mellan olika perioder och hur inredningstrenderna har skiftat genom åren. Bland konstnärerna finns kända namn som Carl Larsson, Hanna Pauli, Vilhelm Hammershøi, Lorentz Sparrgren, Fanny Brate, Pehr Hilleström och många andra. Bland annat visas sex akvareller ur Carl Larssons svit ”Ett hem”.Marknadsandelen
för musik producerad
i Finland minskar när man köper musik på internet eller via mobiltelefonen istället för i skivaffären, skriver FNB.
Uppgifter som Forskningsinstitutet för informationsteknologi samlat visar att fyra av fem skivor som finns på topp 20-listan över traditionella fysiska skivor är inhemsk produktion. Läget på de digitala topplistorna är helt annorlunda. Hälften av musiken på dessa är utländsk, resten inhemsk.
Musikhandeln minskade med mer än 13 procent i Finland i fjol jämfört med 2008.