DELA

kulturnotiserOm släkten
Hjulhammar

på Labbnäs gård i Geta handlar en av artiklarna i Ålandsforskarnas skrift Spirkasen som nyligen utkommit med volym 38. Björn Lindström i Stockholm med släktrötter på Åland, tecknar bilden av släkten Hjulhammar och Carl Gustaf Hjulhammar och Johanna Elisabet Forbes som i nära 30 år på 1700-talet hade Labbnäs som hemvist. Carl Gustaf Hjulhammar, född i Nuvarande Lettland 1704, köpte Labbnäs i Geta år 1722.
I Spirkasen publiceras också ett brev från 1879 som Magnus Hausen, ägare till Germundö säteri i Saltvik, skrev till sin fästmö Madeleine Fagerlund i Åbo. Brevet berättar om ett bröllop som han varit med om på Hjortö.Kulturarbetare
och personal inom
vård och omsorg är målgrupper för en workshop som Nordens institut håller måndagen den 10 och tisdagen den 10 maj kl 9-11 och 12-13.45 i dansskolans utrymmen i Mariehamn.
– Kursens syfte är att ge deltagarna kunskap om hur dansen kan användas i mötet mellan personer med och utan funktionshinder. Kursen omfattar teori, diskussion och interaktivt deltagande, skriver institutet i ett pressmeddelande.
Kursen leds av dansgruppen Danselaboratoriet från Norge med danspedagog Mari Flønes och dansaren Elen Øyen.En hel rad med
författare deltar
i den internationella konferensen ”Littera Baltica” som arrangeras i Åbo den 5-6 juni. I programmet ingår seminarier med tio inbjudna författare från Sverige och Finland, samt en publik programpunkt med uppläsningar.
De författare som deltar är: Susanna Alakoski, Claes Andersson, Juha Itkonen, Anneli Jordahl, Katarina Kieri, Lotta Lundberg, Hannu Niklander, M.A. Numminen, Elisabeth Rynell och Robert Åsbacka.
Programmet arrangeras huvudsakligen i Åbo huvudbiblioteks studio. På hemsidan http://www.litterabaltica.com finns närmare information om evenemanget.