DELA

kulturnotiser



Konstsamfundet
har några bidrag
även till åländska mottagare i vårens utdelning som nu blivit offentlig.
– Katapult inom Emmaus får 1.000 euro för ungdomsverkstaden.
– Ålands ungdomsförbund får 1.000 euro för nya kulturaktiviteter för unga.
Amanda Chanfreau får 900 euro för en utställning i Eckerö.
Maria Korpi-Gordon får 2.000 euro för en utställning sommaren 2011.
– Alandia Jazz för 2.000 euro för jazzfestivalen.
– Antons vänner får 1.500 euro för folkmusikläger för unga på Kyrkogårdsö.
– Torsholma marthaförening får 800 euro för100-årshistorik och jubileumsfestligheter.
Konstsamfundet delar totalt ut ungefär 12,5 miljoner euro i år. I den nu aktuella utdelningen fördelades sammanlagt 923.000 euro.




Ingmar Lundberg
ställer just nu ut

fotografier i Åbo Akademis bibliotek i Åbo. Lundberg, numera bosatt i Mariehamn, verkade fram till sin pensionering som bibliotekarie vid akademibiblioteket. I utställningen visar han bilder från 1962-2010, dels svartvita bilder med Åbomotiv, dels färgfoton med naturmotiv från Åland. Utställningen kan ses i biblioteket under hela sommaren.



Pianomatiné
bjuds det på
i Ålands musikinstitut söndagen den 9 maj kl 15.30. Det är 14 elever som spelar musik av bland andra Sibelius, Tjajkovskij, och Beethoven samt ”allehanda spelboksbitar”. Samtliga som framträder är elever till Anders Gabriel Sundström. I pausen utlovas servering, inträdet är fritt.



Om Mariehamns
stadsbibliotek
och litteraturdagarna skriver Sunniva Ekbom i fackcentralen FFC:s svenska tidning Löntagaren.
– Om det finns ett samband mellan program i biblioteket och utlåningsstatistik så är Åland ett bevis på dets, skriver Ekbom.
Hon intervjuar också bibliotekarie Kerstin Öberg som konstaterar att den ekonomiska depressionen, som tur är, inte nämnvärt drabbat Åland och biblioteken.



Storbandsswing
bjuder en ny skiva

med Grankulla Big Band och klarinettisten och saxofonisten Pentti Lasanen på. Tanken på en skiva föddes 2006 då man gjorde liveinspelningar vid en serie konserter. Projektet följdes upp med nya inspelningar i fjol och på skivan finns samanlagt 17 spår, från ”Begin The Beguine” till ”High Society”. Åke Grandells Okay’s Music har producerat den.