DELA

kulturnotiser



Konserterna med
Johanna Grüssner

och Dan Boremark under Skolmusik 2010 i Mariehamn är öppna för allmänheten. Det meddelar de lokala arrangörerna. På onsdag kväll kl 19 ger Johanna Grüssner Kvintett konserten ”I sagans värld” på Alandica, ett möte ”mellan Mumintrollet och Cruella de Ville”, en resa från Junibacken till Disneyland och Broadway.
”Trams som tårta fast musik” är namnet på Dan Bornemarks och Trio Trams konsert i Alandica på torsdag kväll kl 19. Dan Bornemark har sysslat med barnmusik i hela sitt liv och gett ut flera populära skivor.
Biljetter till konserterna fås via Alandica eller vid ingången före konserterna.



Pärlsmycken
ställs ut på Föglö
just nu. Det är deltagarna i Mediskursen om pärlsmycken som ställer ut på Föglö bibliotek. Kursen arbetade med smycketillverkning under ledning av ha Anne-Marie Tornberg.
Utställningen kan ses hela maj månad när biblioteket är öppet.
Parallellt med pärlsmyckesutställningen pågår utställningen ”Vattenliv, berättar Berit Andersson på biblioteket.



Hacke Björksten
spelar även i sommar
i Mariehamn meddalar Torbjörn Sundblom i Mariehamn. Hackes spelning på pub Bastun blir fredagen den 6 augusti kl. 20. På scenen står Hacke Björkstens kvintett ”Tre generationer” med Hacke själv på tenorsax, Karl Olandersson, trumpet, Mathias Algotsson, piano, Arne Wilhemsson, bas, och Ronnie Gardiner, trummor.
Mainstream-jazz med melodi och harmonier och som verkligen svänger utlovas.



”Nationalklenodens
fem liv” är namnet

på sommarens stora utställning på Forum Marinum i Åbo. Utställningen handlar om fullriggaren Suomen Joutsen, allt från från byggnadsskedet till livet som museifartyg. Utställningen placeras ombord på Suomen Joutsen och är permanent.
Från och med början av juni får allmänheten bekanta sig med den. Under sommaren får museibesökarna också vara med och se olika arbeten utföras på fartygets däck. Utställningen pågår till den 31 augusti.



Florakören
vid Åbo Akademi

ger sin traditionella vårkonsert onsdagen den 12 maj kl 18 i Solennitetssalen vid Rothoviusgatan 2 i Åbo. Florornas repertoar speglar i år ”det nordiska livet och landskapet i ord och stämningar”. Musik av såväl inhemska som nordiska tonsättare ingår.