DELA

kulturnotiserUlla-Lena Lundberg
är aktuell med boken
”Jägarens leende – Resor i hällkonstens rymd” på Söderströms förlag i höst. Lundberg har tidigare berättat i Nyan om arbetet med boken som innehåller essäer kring hällristningar och hällristare.
Enligt förlaget är ”Jägarens leende” antropologens och konstnärskollegans blick på klipp- och grottmålningar samt hällristningar ”från Domboshawa till Astuvansalmi och Nämforsen, från Afrika till Norden via Frankrike, Spanien och Ryssland”.
Samtidigt är boken en berättelse om två systrar och det ständigt pågående samtal som väver sig igenom deras liv.
”Ulla-Lena Lundberg upplever hällkonsten och delar med sig av både känsla och tanke, av både bisonflockens dundrande framfart och vetenskapliga tolkningsmodeller.”Årets postrodd
sker i ett jubileumsår
kring Postvägen, berättar Peter Winquist vid Eckerö post- och tullhus. Det har i år gått 100 år sedan den gamla postvägen upphörde som officiell transportväg.
Den 19 juni går Postrodden från Eckerö till Grisslehamn. (Samma dag som kronprinsessan Victoria gifter sig).
Peter Winquist vädjar till alla längs Postvägen att se till att flaggor/flaggstänger, kilometerstolpar med mera är i ”respektabelt skick”.
– Eftersom det inte finns någon organisation som ansvarar för minnesmärkena längs vägen, ligger det på oss själva att se till att de är i gott skick, skriver han.
Posten Åland kommer att ge ut ett frimärke med motiv av en löpande postdräng, den 19 juni.
– I Sverige uppmärksammar dessutom Riksantikvarieämbetet under detta år historiska vägar. Postvägen är en del av detta och vägen kommer under 2011 att vara en viktig del av Åbo stads kulturhuvudstadsaktiviteter. Konserter skall ges längs Postvägen från Stockholm till Åbo, berättar Winquist.