DELA

kulturnotiser

En bok om
Maj-Lis Blom,

legendarisk hälsosyster på Åland, och hennes roll i den åländska hälsovårdens utveckling får stöd av landskapsregeringen. Ålands lungskadeförening har beviljats 9.200 euro ur penningautomatmedel för bokprojektet.
Maj-Lis Blom kom att spela en viktig roll för utvecklandet av den åländska hälsovården, särskilt i landsbygds- och skärgårdskommunerna. Hon värvade hälsosystrar och barnmorskor till Åland och startade därmed det informella nätverket ”Blommans flickor”.
En eventuell ekonomisk vinst av bokförsäljningen tillfaller en instiftad fond i Maj-Lis Bloms namn. Fonden kan bevilja stipendier ”för särskilda insatser för kultur i vården”.

Radioteater
blir det i Ålands
radio på Kristihimmelsfärdsdag, den 13 maj kl. 12.30. ”Kan prästänkan så kan du” heter stycket som är skrivet av Cecilia Torudd, och producerat på Ålands Radio under våren 2006 i samarbete med Teater Durak. I rollerna medverkar Inga-Britt Wiktorsson, Gun Sjöroos och Kie Lundberg, och regissör är Rune Sandlund.

Tackningar och
fotografier visas
just nu på en utställning på Godby Hotell. Det är nittonåriga Julia de Mander och tolvåriga Alicia Lautaru som ställer ut. Julia visar blyertsteckningar och Alicia fotografier. Utställningen kan ses under maj och juni.

Två historiska
premiärer äger

rum i Shanghai i maj. Svenska Teatern sätter, genom sitt produktionsbolag ACE-productions, upp musikkomedin ”Spin” och ”Muminpappan och havet”.
”Spin The Musical Comedy” är en nybearbetning av Douglas Pashleys musikal, som hade urpremiär på Svenska Teatern 2005. Musikalen uppförs i samarbete med Shanghai Dramatic Arts Center i Georg Malvius regi.
Mest uppmärksamhet kommer musikalen att få då den visas som en del av det finländska kulturutbudet på världsutställningen Shanghai Expo den 29 maj.
”Muminpappan och havet” får sin kinesiska urpremiär den 15 maj på Shanghai Grand Theatre. För dramatiseringen och regin står Anneli Mäkelä. Produktionen är ett samarbete med den lokala barnteatern East Children Arts Group. Muminföreställningen spelas tjugo gånger för att sedan åka på turné i Kina. På Finlandsdagen den 27 maj spelas Muminpappan och havet på Shanghai Expo i närvaro av bland andra Finlands president Tarja Halonen.