DELA

kulturnotiserVisans vänner
firar med viscafé
på torsdag, Kristihimmelsfärdsdag, kl. 19 på Alandica. Egentligen hade man tänkt fira redan i mars men fick ställa in på grund av ishinder. Det skedde med kort varsel när färjan med gästartisterna fastnat i isen och nu hoppas man att publiken skall möta upp igen.
– Vi är jätteglada över att ha lyckats få samma artister att ställa upp en gång till och ser fram emot en lyckad kväll, säger ordförande Helena Flöjt-Josefsson.
Visans Vänner på Åland startade 1973 och sedan våren 2000 har man arrangerat viscaféer för allmänheten, första torsdagen i månaden, sommarmånaderna undantagna.
Nu hålls den 85:te viscaféet.
Ecki Söderdahl är eldsjälen som genom åren stått bakom de uppskattade kvällarna med assistens från andra medlemmar. Sammanlagt 128 olika artister har medverkat.
På estraden under 10-årsjubileet finns Per-Arne ”Pea” Schedin, Stig Boström, Ivan Dittmer och Monica Söderberg, från Sverige. Som en bonus kommer också skivaktuella åländska vissångare Kim & Marianne att framföra några visor från den nya cd:n ”Tidens brus”Mariehamns-
kvartetten ger
vårkonsert i stadshuset i Mariehamn på onsdag, den 12 maj, kl. 19. Körens ordförande Mikael Lagström berättar att konserten bjuder på traditionella vårsånger, som ”Vintern rasat”, Sköna maj, ”O hur härligt majsol ler” och andra. Jens Palmqvist som studerar sång i Vadstena medverkar som solist och det blir också en del överraskningar.
Kvartetten hade nyligen framgångar i Madetoja-tävlingen där man placerade sig på fjärde plats bland 18 körer i den nationella klassen. I vårkonserten framför också sånger ur tävlingsprogrammet.
Utöver detta utlovar Lagström en del ”gamla godingar” ur körens repertoar.
Tom Björkman och Guy Karlsson är dirigenter.
Efter vårkonserten ställer Mariehamnskvartetten in siktet på den körfestival i Verona i Italien som man blivit inbjuden till i slutet av augusti.Isela Valve och
Leo Löthman

besökte Kimito i veckan. Leo Löthman berättade om sin roman ”Odjur”, som kom i höstas, och Isela Valve om ”Kärleken är vårt enda hem”, som utkommit nu i vår. Författarna, som båda utkommit på PQR-kultur, lockade en intresserad publik till Villa Lande. Författarkvällen arrangerades av Luckan och biblioteket i Kimito.