DELA

kulturnotiserYrla Hanström
från Kumlinge,
studerande på Värmdö gymnasium i Stockholm, är en av vinnarna i Orden i Nordens uppsatstävling för ungdomar. Tävlingen arrangerades av Föreningen Norden i Sverige. Hennes novell heter ”Vikingarna”.
Tävlingsuppsatsen skulle beröra Norden och beskriva vad skribenten tycker och tänker om Norden. Ett femtiotal uppsatser lämnades in.
Alla vinnande uppsatser kommer att ingå i en bok som tas fram under sommaren.Utställningen
”VAR?DAG”,
om barn i många kulturer, som visades i Ålands museum tidigare i år skal nu visas i Berlin. Den 26 maj öppnas utställningen där under namnet: ”ÜberAllTag. Kinder von den Åland-Inseln erzählen” på Finlands institut i Berlin. Barn från tio olika länder har, tillsammans med sina kompisar i skärgården, på landsbygden och i Mariehamn fotograferat sina familjer, hem och fritidsaktiviteter. I en nyproducerad videoinstallation möts åländskt och baltiskt skolliv med röster från många delar av världen.
Utställningen är en del av ett forskningsprojekt som etnolog Staffan Beijar gjort för Nordens Institut på Åland..Isela Valve och
Leo Löthman
besökte Kimito i veckan. Leo Löthman berättade om sin roman ”Odjur”, som kom i höstas, och Isela Valve om ”Kärleken är vårt enda hem”, som utkommit nu i vår. Författarna, som båda utkommit på PQR-kultur, lockade en intresserad publik till Villa Lande. Författarkvällen arrangerades av Luckan och biblioteket i Kimito.
Leo Löthman medverkar även i kulturprogrammet K3 i Radio Vega på söndag kl. 9.03, med repris på måndag kl. 1803. K3 träffade Löthman under Mariehamns litteraturdagar.Konstnären
Phil Fagerholm,
som hösten 2009 tillbringade fem veckor på Åland och bekantade sig med sin farfars och sin farmors födelsebygd, Jomala och Geta, har nu producerat en utställning med Ålandsmotiv hemma i Seattle, Washington. Sina intryck från Åland visar Phil Fagerholm hela juni månad i en utställning på Art/Not Terminal Gallery i Seattle. Vernissage för utställningen ”Åland: Islands of Peace. An exhibit of photographs, drawings and collages” ordnar han lördagen den 5 juni 2010.
Under sin Ålandsvistelse deltog Fagerholm i utställningen ”Åland – America footprints som visades på Ålands museum. Där presenterades även Warner Sallman och Haddon Sundblom.