DELA

Kulturnotiser

Författaren
Kjell Westö
får årets Finlandia-pris för sin roman ”Där vi en gång gått”. Priset på 26.000 euro överräcktes till honom på Gamla studenthuset i Helsingfors på torsdagen. Årets vinnare utsågs av professor Jyrki Nurmi.
– Romanen är skriven in i sista detalj som ett stort litterärt hantverk, sade Nurmi till FNB om sitt val.
Nya Åland recenserade Westös roman den 5 oktober. I recensionen skrev Jan Kronholm bland annat: ”I sin nya roman bekräftar Kjell Westö att han är en av de stora nordiska berättarna i dag. ”Där vi en gång gått” fångar läsaren i ett fast grepp som håller ända till slutet. Westö målar en innehållsrik fresk över en räcka dramatiska år i vår finländska nutidshistoria, från det omvälvande året 1905 till 1938, det sista fredsåret före vinterkriget. Det är ingen lätt uppgift han tagit sig före, men resultatet är strålande”.
Romanen har utkommit på Södersröms förlag.
Kjell Westös roman tas påpassligt upp i litteraturföreningens bokcirkel i Ålands radio på måndag, den 11 december, kl. 15.05. Då samtalar Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström, Doris Ingman och Leo Löthman kring ”Där vi en gång gått”.


Personer som
verkat i Sund

har nu samlats i en bok med biografier. Boken trycks som bäst och skall enligt Borghill Lindholm komma ut före jul. Boken presenterar 125 personer. Inga nu levande sundsbor finns med utan det handlar genomgående om historiska personligheter i socknen. För att finansiera tryckningen av boken är man enligt Borghill Lindholm beroende av att få den såld så snabbt som möjligt och därför går man ut med ett erbjudande om förhandsbeställning.
– Den som beställer boken före den 12 december kommer att få den för 22 euro. Senare blir den lite dyrare, berättar hon.
Man kan ringa Borghill på telefon 43 919 eller Gunnel Andersson på telefon 43 958 och förhandsbeställa.


Filmklubben
Chaplin ger

i kväll, fredag, kl 19.30 på Bio Savoy filmen ”Sanna lögner”, en kanadensisk-amerikansk-brittisk samproduktion av Atom Egoyan från år 2005. Den beskrivs som en ”dramathriller”, en laddad historia om unga ambitiösa journalisten Karen som utreder de skumma omständigheterna kring splittringen av den största komikerduon i femtiotalets showbiz, Vince och Lanny. Filmen med Colin Firth, Kevin Bacon och Alison Lohman har fått goda recensioner.

Fotokonstnären
Beatrix Reinhardt

ställer ut i galleri Kakelhallen i Mariehamn. Reinhardt kommer ursprungligen från Tyskland, men är verksam i USA. Utställningen, som hon kallar ”The Poetry of Functionality” (Funktionalitetens poesi) har sin vernissage på lördag kl. 18-20 och utställningen kan ses till den 5 januari.