DELA

kulturnotiserCantilena deltog
i en körfestival

på Borholm i Kristihimmelsfärdshelgen. Körens ordförande Louise Brunnsberg berättar att 18 sångare från Cantilena och körens dirigent Frida Söderdahl åkte till Bornholm på Krsitihimmelsfärdsdagen. Kören fick inte med tillräckligt många sångare för att kunna ge egna konserter men deltog i flera av de samkonserter som ingick i programmet.
Sammanlagt 18 körer med över 400 sångare från Finland, Norge, Sverige, Danmark, Gotland och Åland deltog.
Körfestivalen startade som ett kulturturistprojekt 2007, då med bara tre körer. Efter det har den vuxit år för år. Utöver Cantilena deltog också Esbo sångkör från Finland.
Sångarna från Cantilena deltog bland annat i samkonserter i musikhuset i Rönne och i Sanct Nicolaikyrkan.
Körfestivalen gav mersmak och Louise Brunnsberg menar att man nog kan tänka sig att åka till Bornholm igen.
– Men inte nästa år för då skall vi vara med på den finlandssvenska sång- och musikfesten i Åbo.Körläger på Åland
ordnar Finlands

svenska damkörsförbund den 11-13 juni. Damkörer från hela Svenskfinland deltar. Man räknar med 150 damer från 16 körer. Totalt finns ca 30 damkörer inom förbundet. Lägerdeltagarna samlas på Alandica i Mariehamn för gemensamma körövningar på fredag eftermiddag, den 11 juni och och hela lördagen. Från Åland deltar körerna Flera Röster och Vivakören
Körlägret innebär startskottet för inövandet av repertoaren till sångfesten ”Ta i Ton” i Åbo i juni 2011. Sångfestens tema är vattnet, havet och naturen. På lördag hålls också en workshop med Sören Lillkung under temat CVT, ”total voice control”, som innebär att man lär sig använda rösten på ett varierat sätt, allt från ljuv vissångsstil till heavy growl utan att skada stämbanden. Lördagen avslutas med en gemensam sits på Arken och på söndag är det fritt program för deltagarna.Gripsholms slott
i Mariefred har
öppnat för säsongen. Vasaborgen med Statens porträttsamling och kungliga inredningar från fyra sekel är full av spännande historier för alla åldrar, skriver man i ett pressmeddelande.
En av Gripsholms största skatter är Statens porträttsamling med porträtt från 1400-talets slut fram till 2010. Kändisar som bland andra Carl Michael Bellman, Greta Garbo och Magnus Uggla finns också med i galleriet.