DELA

kulturnotiser

Skrå ger
en konsert i
Önningebymuseet i mellandagarna, närmare bestämt onsdagen den 27 december kl.19.00.
– Vi väntar rusning så det är skäl att göra förköp. Elsbeth och Rainer Jansson på firma Ehns har tagit hand om förköpet, meddelar Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening som arrangerar konserten.
Konserten blir något av ett genrep för gruppens kommande skivinspelning. Skrå vann musiktävlingen musik.ax som Nordens institut arrangerade och priset innefattade bland annat en studioinspelning i Danmark.

Visor för barn
och hela familjen

finns med på en nyutkommen skiva av Sven Sid. Skådespelaren och regissören Sid, som under en lång karriär arbetat mycket med musikaler och musikteater för barn, har på samma cd samlat en lång rad tidigare inspelningar, den äldsta från år 1983, den nyaste från år 2000. ”Elfensten och mera Sven” har han kallat skivan där en lång rad av hans egna kompositioner till kända visförfattares texter finns med. ”Elfensten” är Britt G. Hallqvists bekanta text.
Noteras kan ur åländska synvinkel att Nacke Johansson och Jack Mattsson står för många av arrangemangen och att de dessutom i flera fall medverkar även som musiker. Skivan har getts ut av Yle/RadioVega (FSRCD17).
Just nu är Sven Sid aktuell som regissör för Svenska Teaterns musikalsatsning ”Soud of Music” som får sin premiär i januari.


Tonsättaren
Leif Segerstams

140:e symfoni ”Notating Randomities” har uruppförts av den slovakiska radions symfoniorkester. Konserten ordnades i Bratislava och Segerstam dirigerade orkestern själv, skriver FNB.
Konserten, som sändes direkt i radion, inleddes med Sibelius tredje symfoni, som fick sin slovakiska urpremiär. Symfonin följdes av Sibelius tondikt ”Luonnotar” (Naturens dotter). Solot sjöngs av sopranen Riikka Hakola. Hennes tolkning tillsammans med orkestern lockade fram spontana bravo-rop ur publiken.
Efter Sibelius Finlandia som avslutade konserten belönades orkestern och dirigenten med stående ovationer.